Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mobilen för hitmakare

Publicerad: 24 april 2009, 05:35

Varför måste en mobiltelefon vara stel och fyrkantig? Nya Ondo visar vägen med mjuk midja och fler funktioner. Vågar någon av marknadsledarna inspireras?


Ämnen i artikeln:

Prylkultur

Pilotfish har nog skapat årets roligaste musikredskap (förra året var det Yamahas Tenori-On som vann min inofficiella lista) med sin Ondo, en hybrid mellan mobiltelefon och musikmixer. Mitten på mobilmixern är böj- och vridbar men det som gör Ondo riktigt speciell är funktionen att kunna spela in musik via mobila nätet, vilket enligt promotionfilmen innebär att det går att spela in olika instrument på olika platser i realtid till Ondon och därefter mixa den i mobiltelefonen. Det dröjer nog ett litet tag innan Ondo når marknaden, men upplägget är inspirerande för de flesta hitmakarna.

Snyggt ljud
Kenwoods nya minihögtalare SP0001 är inte marknadens kraftfullaste (bara 10 watt) men förmodligen de snyggaste. Högtalarelementen är inbyggda i genomskinlig plast och monterad med futuristdoftaden skruvar. Som grädde på moset har högtalarna inbyggda led-dioder vilka lyser upp högtalarna i blått ljus om så önskas.

Hands on
Jag tror det är många med mej som känner ett "Äntligen!" när iHouse badrumsblandare Smart Faucet når marknaden. SmartFaucet är en blandare med ansiktigenkänning, vilket gör att den känner av ditt ansikte och anpassar temperatur och tryck efter dina önskemål. Inklusive dioder som lyser upp vattnet i önskad färg. Inga enkla kranar här inte, eventuella temperaturförändringar görs på den lilla tryckkänsliga 3-tums-skärmen.

Bli den femte Beatlen
Den 9/9 2009 lanseras i sann numerologisk anda Beatles-versionen av tv-spelet Rock band. Inte bara Beatles låtar utan en komplett instrumentuppsättning ingår. Bland annat spelas basen på en kopia av Paul McCartneys legendariska Höfner-bas och den som lirar trummor får kicka baskagge på en Beatles-inspirerad Ludwig-kanna - komplett med den klassiska vita pärlemor-finishen.

Världens mest avancerade mus
3D Connexions nya mus Spacepilot är en riktigt avancerad lösning med massor av knappar samt en lcd-skärm, där man bland annat kan kolla mejlen. Målgruppen är dock inte vanliga kontorsråttor utan ingenjörer och tekniker som arbetar med 3D-utveckling - först då kommer Spacepilot till sin rätt.

Smart usb-pinne
Fujitsu har skapat ett smart usb-minne, som har inbyggda batterier och processorer. Det innebär att det går att programmera den att radera filer på minnet efter en viss tid och dessutom skapa regler som gör att filer på minnet inte kan kopieras till datorn. Syftet är förstås att skapa en minnespinne som inte komprometterar hemligt material om den kommer i felaktiga händer.

Retrosnackis
Kommer någon ihåg bolaget Palm vars handdator Palm Pilot under några glada år på 90-talet var lika nödvändigt att ha som ett Twitter-konto idag? Nu är det dags för revansch med nylanserade Palm Pre, en smart mobil som ska konkurrera med Iphone, Blackberry och nya Google-telefoner. Den som tror att lilleputten Palm kan rå på dessa bjässar är en överoptimist.

... och så håller jag koll på Polar Rose som är en sökmotor för ansikten och människor. En ny koppling till bildtjänsten Flickr ska ha förbättrat sökresultaten för Polar Rose. Samt roas av webb-tjänsten Zankyou där bröllopspar kan lägga upp önskelistor - och få pengar för motsvarande värde istället för prylar. Genialt eller stötande?

Olle Lidbom

Ämnen i artikeln:

Prylkultur

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.