Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mona Sahlin lanserar bok

Publicerad: 5 juli 2010, 14:04

Nu slår Mona Sahlin tillbaka mot sjunkande opinions- och förtroendesiffror. Steg ett är ett topphemligt projekt som bara ett fåtal i den inre kretsen känt till. Resumé kan avslöja att Sahlin på torsdag lanserar en bok.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAnna HelsénMona Sahlin

(OBS MONTAGE: Andreas Elgstrand) Omslaget ovan är vår tolkning av hur boken skulle kunna se ut.

Mona Sahlins bokprojekt omges av stort hemlighetsmakeri. Bara ett fåtal medarbetare vet vad boken ska innehålla. Mona Sahlins pressekreterare Anna Helsén blir först alldeles tyst när Resumé får tag på henne:
– Ja, om detta kan jag inte säga ett knäpp. För, ja, om det finns ett sådant projekt så visar sig det, säger Anna Helsén.

Utgångsläget känner alla till: S-ledaren har rekordlåga siffror i förtroendemätningarna. Efter ett opinionsmässigt drömläge, med rödgrön majoritet i opinionen från november 2006 till i våras, har de rödgröna och främst S backar rejält sedan skuggbudgeten presenterades.

Men nu kommer motattacken. På torsdag i Almedalen ska Mona Sahlin presentera en ny bok som ges ut av KF-ägda Norstedts förlag.

Peter Wilcke är förlagschef för facklitteratur på Norstedts:
– Jag kan inte kommentera det projektet nu. I slutet av nästa vecka (läs:denna vecka) blir det mer offentligt, säger Peter Wilcke.

Boken ska ge ramen för det som beskrivs som partiledarens ”berättelse” i valrörelsen. Ett inte ogrundtat antagande är att titeln är ”Möjligheternas land”, ett tema som Sahlin återkommit till sedan partikongressen förra året.

Men något mer om innehållet får ingen avslöja.
– Vi är glada över att få ge ut boken. Men i det här läget kan vi inte prata om den, säger Peter Wilcke.

Men är den personlig eller politisk? Ni ger väl inte ut valmanifest?
– Vi är ju ett oberoende bokförlag, vi publicerar det som är intressant, , säger Peter Wilcke.

Partistrategerna hoppas att Mona ska göra ”en Obama”. Barack Obama gav inför valet 2008 ut boken ”Att våga hoppas”, med sina personliga visioner som byggde på budskapet i valrörelsen.

Fast det finns S-strateger som är tveksamma:
– Risken är att Reinfeldt kontrar: Medan vi lyckosamt tagit landet genom en djup ekonomisk kris har Mona Sahlin suttit på kammaren och skrivit bok. Det kan slå tillbaka, tror strategen.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.