Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mörkar uppdragsgivare i hyllningskrönika

Publicerad: 16 januari 2008, 16:07

Hela Lars Adaktussons krönika i dagens Svenska Dagbladet handlar om Folk och Försvars rikskonferens, som han berömmer på flera ställen. Men han berättar inte för läsarna att han var moderator och är avlönad av organisationen.


Lars Adaktusson. Foto: Andreas Elgstrand

Lars Adaktusson var moderator vid årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens.

I onsdagens Svenska Dagbladet ägnar han hela sin krönika åt Folk och Försvar. Han inleder krönikan med att skriva:
För nyhetsjournalister brukar det vara givande att inleda ett nytt arbetsår med att besöka Folk och Försvars årliga rikskonferens. Som en slags vinterns motsvarighet till Almedalsveckan utgör konferensdagarna i Sälen en enastående mötesplats för politiker, militärer, diplomater och journalister”.

Senare i samma krönika skriver han:
”Tack vare ett angeläget och alltid imponerande konferensprogram har nyheter ständigt levererats från Folk och Försvars talarstol”.

Inte på något ställe nämner Adaktusson att han är avlönad av Folk och Försvar och var moderator under årets konferens. Detta har redaktionschefen på Svenska Dagbladet, Mia Bjelkholm, inga synpunkter på.

– Vad menar du med det? Det var inte han som levererade några nyheter. Jag förstår inte vad du har – att han var moderator och avlönad så skulle han ha anledning att göra reklam för folk och försvar, eller vad då?

En hel krönika handlar om Folk och Försvar och det är i positiva ordalag.
– Jag har inga synpunkter på det faktiskt. Att han har varit moderator någon gång och skrivit positivt om den konferensen som har pågått i många, många år, det tycker jag inte är något så häftigt.

Det var ju i veckan han var moderator och han skriver krönikan i dag?
– Jo men ändå, jag tycker inte det har någon betydelse, jag ser inget stort problem i det.

Lars Adaktusson vill inte säga hur mycket han fick betalt för att vara moderator och tycker inte att det är något konstigt med krönikan.

– Det är ingen hemlighet direkt att jag var moderator. Var det något mer du ville?

Tycker du inte att det är relevant att berätta för läsarna att du är avlönad moderator?
– Nej, det framgår av alla program och alla pressreleaser att jag är moderator. Det är ingen som helst hemlighet.

Du skriver att det är ett ”angeläget och alltid imponerande konferensprogram” – borde det inte framgå att du faktiskt är avlönad av dem?

– Jag gör en del moderatoruppdrag som bekant. Jag förstår inte vad som är grejen.

Hela krönikan är positiv till rikskonferensen.

– Får man inte tycka det? Jag har skrivit positivt om Almedalsveckan också. Vad är problemet? Om jag tycker att arrangemanget är en bra mötesplats – får jag inte skriva det?

Men på en helsida borde du väl rent journalistiskt ha nämnt att du är betald av dem?

– Om det inte vore känt, jo, men det är allmänt känt bland alla som följer den konferensen. Det finns ingen som helst avsikt att dölja det. Jag tycker att det är total snedtändning. Du får skriva vad du vill men journalistiskt är du helt fel ute, säger Lars Adaktusson och lägger på luren.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.