Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mp kräver att SVT lägger korten på bordet

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Erik Fichtelius hävdar att han regelbundet talar med alla partier. Men när han i Aktuellt skällde ut miljöpartiet för att de pressade Göran Persson i regeringsförhandlingarna hade han inte kontaktat dem alls.


Erik Fichtelius tillbakavisade igår kritiken att han skulle komma för nära Göran Persson. Till TT sa han:- Den risken finns i all journalistik. Jag försöker hantera det genom att kontinuerligt föra samtal med folk från höger till vänster.- Det gör han inte alls, säger Miljöpartiet och Kristdemokraterna.Under två veckor efter valet stod miljöpartiet i centrum för svensk politik och krävde envist regeringsposter för att stödja socialdemokraterna. Göran Persson var tämligen irriterad, men argast i hela politikbranschen var Aktuellts kommentator Erik Fichtelius.I en tidig 18-sändning gick Fichtelius till ursinnigt angrepp på "miljöpartiets mullor". Tonläget var uppskruvat och invektiven haglade mot miljöpartisterna, som vägrade vika ner sig för Göran Persson.- Praktiskt taget alla politiska journalister var i kontakt med oss så gott som dagligen under de två veckorna, minns miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt. Den ende som aldrig hörde av sig var Erik Fichtelius.- När vi nu vet om hans konstiga lojaliteter förstår vi bättre varför han raljerade med oss och smutskastade oss. Det verkar som om han helt byggde sin analys på information från socialdemokraterna.Miljöpartiet ringde omedelbart till Aktuellt efter Fichtelius påhopp:- Vi tog illa vid oss av att bli jämförda med odemokratiska mullor, säger Håkan Wåhlstedt. Vi krävde därför en ursäkt från Fichtelius. Men han har aldrig hört av sig.- Nu tycker vi att SVT-ledningen bör klarlägga hur det förhåller sig med Erik Fichtelius kontakter och lojaliteter.Kraven på att SVT offentliggör alla avtal och överenskommelser kommer nu från såväl politiker som medier och medarbetare inom public service.- Jag förutsätter att Christina Jutterström och Göran Persson lägger korten på bordet, säger moderatledaren Bo Lundgren som blev hårt åtgången då han inför valet frågades ut av Erik Fichtelius och Stina Lundberg (som tidigare gjort två timslånga dokumentärer om Göran Persson).- Fichtelius arbetssätt känns väldigt märkligt. Ett nära förhållande mellan journalist och politiker påverkar naturligtvis hela intervjusituationen.Fichtelius chef Eva Hamilton hävdar i dag att även oppositionsledarna intervjuats för en hemlig dokumentär. Detta dementeras samfällt av partiledarna:- Jag är helt odokumenterad, försäkrar kristdemokraternas Alf Svensson. Det duger inte att ett bolag av SVT:s karaktär ålar sig så här. Red ut begreppen!

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.