Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mp-kvarter på Södermalm om journalisten själv får välja

Publicerad: 1 juni 2015, 06:46

Foto: Pressbild

Miljöpartistiska kvarter på Södermalm är fortfarande hetast bland journalisterna, medan invadrartäta områden ratas. Det visar en ny studie från Institutet för Mediestudier.


Ämnen i artikeln:

Journalist

Nästan hälften av landets journalister bor i Stockholms län, samtidigt som elva svenska kommuner helt saknar journalister bland invånarna. Det visar en ny undersökning från Institutet för Mediestudier, som utgår från en lista över i vilka postnummerområden som Svenska Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar är bosatta.

Studien visar att 34 procent av landets journalister bor i Stockholms kommun, att jämföra med 9 procent av landets befolkning. Nästan hälften, 45 procent, av journalistkåren bor i Stockholms län, att jämföra med 23 procent av befolkningen.

På Journalist-Meckat Södermalm arbetar 1 av 100 invånare som journalist, medan förorterna Rinkeby och Kista är raka motsatsen med en journalist på 2 000 invånare.

Studien visar också att journalisterna undviker områden med många invandrare, och att det finns ett tydligt samband mellan andelen journalister och den politiska färgen i området: journalister bor i områden där Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Feministiskt initiativ har förhållandevis många sympatisörer.

I områden där Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är starka lyser däremot journalisterna med sin frånvaro.

– Vi kan visa svart på vitt att journalisterna är väldigt snett fördelade över land och stad. Det här lägger en viktig grund för diskussioner om den svenska journalistiken. Vad betyder det att vi inte lever som dem vi rapporterar för? säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier.

Ämnen i artikeln:

Journalist

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.