Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Näringsdepartementet tar över Boxer och Teracom

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

De problemtyngda statliga bolagen Teracom och Boxer flyttas från kulturdepartementet till näringsdepartementet. "Det kan vara en fördel att hamna i en miljö med stor erfarenhet av statligt ägande", säger Teracoms informationschef Christer Lundin.


Staten samlar nu alla sina bolag hos den nye näringsministern Leif Pagrotsky, utom kassakon Svenska spel som finansdepartementet inte vill släppa. Kulturmininster Marita Ulvskog uppges vara lättad över att slippa ägaransvaret för det krisdrabbade Teracom och dess digital-tv-bolag Boxer.Även i fortsättningen bereder kulturdepartementet lagstiftningsfrågor på radio- och tv-området, till exempel propositionen om digital-tvs framtid. Men ägarfrågorna hamnar hos Leif Pagrotsky, som utser styrelseledamöter och får det svåra uppdraget att rädda det skuldtyngda Teracom undan konkurs.Det är ingen hemlighet att relationerna mellan Teracom och ägaren kulturdepartementet tidvis varit mycket ansträngda och kommunikationen minimal.- Vi ser fram emot att även få samarbeta med näringsdepartementet, säger Christer Lundin på sitt alltid lika diplomatiska sätt.- Vårt intresse är att få ett bra regelverk på tv-området och det ansvaret ligger kvar på kultur. Vi vill också ha en långsiktigt trygg finansiering och den frågan förs nu över till näring.- Andra fördelar? Det är väl bra att staten tar ett samlat grepp över sitt ägande. Ägandet av de olika infrastrukturnäten hamnar nu hos samma ägare.v

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.