tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nätjättar i nytt samarbete mot fake news

Publicerad: 20 november 2017, 13:34

Facebook, Twitter, Google och Bing inleder samarbetsprojektet "The trust project". Målet med samarbetet är att premiera pålitliga nyhetskällor och kämpa mot spridandet av falska nyheter.

Ämnen i artikeln:

FacebookTwitterGoogleFake news

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


De sociala nätjättarna har det senaste året varit kraftigt kritiserade för hur falska nyheter sprids på deras plattformar. I princip alla har lanserat projekt för hur de ska få bukt med problemen.

Nu kommer ytterligare ett.

Inom ramen för det opartiska projektet "The trust project" ska de nu hjälpa sina användare att särskilja pålitliga nyhetssajter från de mindre pålitliga.

I Facebooks flöde kommer en ikon att dyka upp bredvid de nyhetsorganisationer som anses pålitliga, användarna kan även klicka på ikonen för att få mer information om sajtens redaktionella policies. Hur samarbetet tar sig uttryck på de andra plattformarna är än så länge oklart.

Några av de tidningar som är med i projektet från början är The Economist, the Independent Journal review, Mic, La Repubblica, La Stampa och The Washington Post.

– Kvalitetsjournalistik har aldrig varit så viktigt som det är idag. Att inleda partnerskap har varit väldigt viktigt för Google, till stor del därför att vi tror att verktygen kan hjälpa vår algoritm att bättre förstå riktig journalistik och därigenom förmedla den till våra användare, säger Richard Gingras, vice president för Googles nyhetsprodukter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev