Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Negativ utveckling för Oatlys varumärke sedan "Spola Mjölken"

Publicerad: 25 september 2019, 11:53

Kjell Bergqvist hjälper Oatly att sprida budskapet "Spola mjölken".

Oatlys varumärke uppvisar en negativ utveckling i Yougovs Brandindex sedan lanseringen av den uppmärksammade kampanjen "Spola Mjölken". Samtidigt har konkurrenten Arla en positiv trend.


Ämnen i artikeln:

Yougov

Få varumärken har väl nämnts så mycket i debatten som Oatly sedan "Spola Mjölken" lanserades för cirka två veckor sedan. Med kampanjen har Oatly rört upp känslor på i princip alla håll i samhället – bland bönder, politiker, kändisar och vanliga konsumenter – och fått varumärkesexperterna att  höja ett varningens finger om riskerna i att slå ned på sina konkurrenter.

Nu visar en mätning som Yougov tagit fram å Resumés räkning hur Oatlys varumärke har påverkats i Brandindex, som dagligen mäter utvecklingen av cirka 300 varumärken, sedan "Spola Mjölkens" lansering. Enligt siffrorna har kampanjen hittills inte varit till Oatlys fördel.

LÄS MER: "Så pratar Sverige om Oatly efter 'Spola Mjölken'"

Mätningen visar att Oatlys index-värde, som är genomsnittet av de sex olika imageparametrarna kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet, har försämrats sedan kampanjens lansering.

Arlas index ligger kvar på samma höga nivå som innan kampanjen startade medan samtliga andra aktörer har backat. Oatly står dock för den största försämringen.

Bland de som har hört positiva eller negativa omnämnanden om respektive varumärke har Oatlys index fallit sedan i början av juli. Innan kampanjens början hade dock Oatly en positiv trend.

När det gäller buzz-värdet, som bygger på i vilken grad allmänheten har hört eller sett positiva omnämnanden om varumärket i fråga, ligger Oatly kvar på en betydligt lägre nivå än de andra mejeribolagen sedan kampanjens lansering. Samtidigt uppvisar konkurrenten Arla en tydlig uppgång i buzz.

Utvecklingen av buzz har legat stabilt för samtliga varumärken sedan i juli, med Arla och
Skånemejerier ligger i topp.

Nämnas bör att Oatly lägger betydligt mindre pengar på reklam i jämförelse med Arla, som är en av Sveriges största annonsörer. Oatly har dessutom bromsat sina reklaminvesteringar under perioden januari-augusti 2019 till 13 miljoner kronor. Siffrorna ligger på samma nivå som under fjolåret, men betydligt lägre jämfört med de tre föregående åren (27, 19, 19 MKR 2015-2017).

I graferna ovan gäller åtta eller två veckors rullande medelvärde, så ännu går inte att se vilken bestående påverkan "Spola Mjölken" hat fått på Oatlys varumärke.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Yougov

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.