Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Netto noll blir årets matbluff

Publicerad: 26 januari 2022, 13:41

I november gick Konsumentombudsmannen in med en stämning mot Arlas hållbarhetsmärkning Netto noll. Nu vinner Arla pris för ”årets matbluff” – för samma märkning.


Ämnen i artikeln:

KonsumentombudsmannenArla

Utmärkelsen ”Årets Matbluff” delas ut av konsumentföreningen Äkta vara varje år. I år är det Arlas kontroversiella hållbarhetsmärkning Netto noll som får vanäran.

– Bluffen är lite annorlunda än tidigare år eftersom det är själva marknadsföringen av mjölken som klimatneutral som anses bluffig, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

I höstas blev Arla stämda av KO för uttrycket, något som Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson intervjuades om i Resumé. 

– Det är ju så klart aldrig roligt att som företag stämmas, samtidigt så är det viktigt för företag som driver ambitiöst hållbarhetsarbete att man kan kommunicera kring det, och för konsumenten att kunna göra medvetna val. Därför välkomnar vi en prövning för att skapa praxis om vad som ska gälla kring hållbarhetskommunikation framöver, sade hon då.

Ni har ju kritiserats för den här märkningen förut, är den för otydlig?
– Det har varit ett långt pågående ärende och vi har anpassat kommunikationen flera gånger för att göra det ännu tydligare.

Greenwashing, som Arla anklagas för i detta fall, har enligt Äkta vara blivit en växande trend de senaste åren.

– Att Årets Matbluff i år går till en produkt som använder klimatargument som marknadsföringsknep visar att konsumenterna blir allt mer medvetna om företagens försök att skönmåla sina miljöfrämjande insatser, säger Björn Bernhardson.

Läs mer om vändorna kring Netto noll

KO slår ner på ”Netto noll” för tredje gången – men Arla fortsätter använda miljöpåståendet
Inhousebyrån bakom när Arla lyfter fördelarna med ekologiskt – fortsätter använda ”netto noll”

Arlas hållbarhetschef om KO-stämningen: ”Den här frågan är större än Arla”

Anna Högberg: ”En riktigt tjock ko på isen” 

Andra nominerade till ”priset” Årets Matbluff var Abbas blåmusslor, Plantins tryffelolja, Gilles saffransskorpor, Änglamarks jordgubbssnacks och Tina Nordströms lime-chipotle majonnäs.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

KonsumentombudsmannenArla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.