Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nike omarbetar sponsoravtal efter gravidkritiken

Publicerad: 27 maj 2019, 13:00

I videon publicerad i The New York Times citerar sprintern Alysia Montaño Nikes hyllade slogan: "Tro på något. Även om det innebär att du offrar allt", men tilläger: "som kanske ditt kontrakt, din inkomst".

Foto: Skärmdump från The New York Times

Efter att det avslöjats hur Nikes tuffa sponsringsavtal drabbar kvinnliga atleter som blir gravida har sportjätten beslutat sig för att omarbeta sina villkor.


Ämnen i artikeln:

NikeThe New York Times

Nike har fått ta emot hård kritik efter att den amerikanska sprintern Alysia Montaño gått ut i The New York Times och berättat om hur sportjättens sponsoravtal missgynnar kvinnliga atleter som blir gravida. Som följd har Nike beslutat sig för att omarbeta sina sponsoravtal, vilket innebär att atleter som blir gravida kan få sin ersättning reducerad eller indragen i högst 12 månader. Det skriver The Drum.

– Vi har insett att Nike kan göra mer, och att det finns en viktig möjlighet för sportindustrin att tillsammans utvecklas för att stötta kvinnliga atleter på ett bättre sätt, säger Sandra Carreon-John, talesperson på Nike, till sajten.

Många professionella atleter är helt beroende av sponsorer för att kunna leva på sin sport. I Nikes sponsoravtal finns en klausul som säger att ersättningen reduceras om inte vissa prestationsbaserade mål uppnås. Det innebär att atleter som blir gravida riskerar att få sin ersättning indragen.

I den video som publicerades i The New York Times den 12 maj refererar Alysia Montaño till Nikes hyllade "Dream Crazier"-film som lyfter de motgångar och fördomar som kvinnor tvingas tackla inom idrotten – och vänder sportjättens retorik emot dem.

"Om företag vill stå för sina inspirerande slogans, så måste de försäkra sig om att sponsrade kvinnliga atleter får gå på mammaledighet", säger hon i videon.

När Alysia Montaño berättade för Nike att hon var gravid, ska varumärket meddelat att de avsåg pausa hennes sponsoravtal och sluta betala henne. I den artikel som publicerade i anslutning till videon skriver The New York Times om flera andra kvinnliga atleter som drabbats av Nikes tuffa villkor under sina graviditeter. Sprintern Phoebe Wright, som var sponsrad av Nike mellan 2012 – 2016, säger till tidningen:

– Att bli gravid är som dödens kyss för en kvinnlig atlet. Aldrig i livet att jag skulle berätta för Nike om jag blev gravid.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

NikeThe New York Times

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.