Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nike släpper ny sko – finns bara i Fortnite

Publicerad: 23 maj 2019, 05:50

För 150 kronor kan Fortnitespelare utrusta sina karaktärer med ett par Nike Air Force 1, Coca-Cola samarbetar med Stranger Things och tar tillbaka utskälld smak och Karin Pettersson ifrågasätter samspelet mellan sociala medier och journalistik. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Nike

Nike är en av världens mest hyllade annonsörer. Klädjätten är kanske främst känd för sina TVC:er men på den digitala sidan har man också varit pigg. I sitt senaste tilltag har man vänt sig till det omåttligt populära spelet Fortnite (250 miljoner registrerade spelare). När spelet lanserade två nya spelbara karaktärer pryddes deras fötter av Nikes klassiska modell Air Force 1. Skorna finns nu tillgängliga att köpa som "skins" (en kosmetisk förändring för en spelares karaktär) för mellan 13 och 15 dollar. De går dessutom att få i den färg man vill ha, så länge färgen är rödsvart eller lila och gul. Det är oklart huruvida Nike får en del av pengarna som spelarna lägger på att köpa de digitala skorna, det rapporterar Bloomberg.

Tidigare har Epic Games, utvecklaren bakom Fortnite, gjort liknande samarbeten med NFL, John Wick och Avengers.

Wifi i Londons tunnelbana ska ge bättre annonsmiljö

Inom kort kommer Transport for London, företaget bakom tunnelbanan i staden, att börja samla in data från användare av deras wifi, det rapporterar The Drum. Datan kommer att vara anonymiserad och användas för att mäta impressions för bolagets utomhustavlor. Den kommer även användas för att studera hur användarna rör sig och förhoppningsvis kunna informera om eventuella förseningar eller olyckor.

Coca-Cola i samarbete med Netflix – tar tillbaka utskälld smak

Netflix har som känt inga annonser, däremot är de mer än öppna för att göra olika varumärkessamarbeten när de passar i serierna. En av de senaste årens största Netflixserier är nostalgitrippen "Stranger Things", en serie som i sin kommande säsong samarbetar med Coca-Cola. Den nya säsongen utspelar sig 1985, samma år som Coca-Cola valde att byta sitt klassiska recept under namnet "New Coke". Det uppdaterade receptet blev mer än utskällt och Coca-Cola fick efter bara 79 dagar dra tillbaka produkten. I serien Stranger Things gör den dock comeback i två avsnitt, det rapporterar AdAge. "New Coke" kommer även finnas till försäljning i begränsad upplaga. Förutom Coca-Cola kommer även KFC-produkter att dyka upp i rutan.

Karin Pettersson: Journalistiken bör agera lugnande – inte stärka raseriet i sociala medier

För 1,5 år sedan lämnade Karin Pettersson rollen som politisk chefredaktör på Aftonbladet och fick istället en roll som head of public policy på Schibsted. I rollen ansvarar hon bland annat för analys av mediehusets relation till nätjättarna. I sin senaste kolumn pekar Pettersson på hur de engagemangsdrivna sociala medierna lever i en ohälsosam symbios med slarvig journalistik. Istället för att följa användarnas ilska bör journalistiken istället agera lugnande motvikt.

"Senast förra veckan avslöjades att regeringspartiet FPÖ i Österrike var beredda att göra upp med en rysk oligark för att få kontroll över en av landets största tidningar och göra om den till ett propagandaorgan. Händelsen är en påminnelse om att det fortfarande är den oberoende journalistiken som är garanten för att makten granskas. Men då måste den också lära sig att undvika de fällor som dagens offentlighet är full av. Uppgiften är att fungera som ilskans motvikt, inte dess spegel och förstärkare." skriver Pettersson.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nike

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.