Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Niklas Nordström tillbaka i tung lobbyroll

Publicerad: 3 juli 2013, 07:19

Foto: Prime

Först vid nyår lämnar Niklas Nordström Prime för att bli kommunalråd i hemstaden Luleå. Men han har redan ett nytt tungt lobbyuppdrag. Nu är han i Almedalen som färsk ordförande för Svenskt Flyg, som slåss mot EU, återregleringskrav och miljöbovsstämpeln.


Ämnen i artikeln:

PrimeAlmedalen 2013Niklas Nordström

SAS-chefen Rickard Gustafson sitter i "heta stolen" hos Svenskt Flyg. Där finns också Swedavias vd Torborg Chetkovic, två statssekreterare från näringsdepartementet och de regionala flygplatsernas ordförande, kommunalrådet K-G Abrahamsson från Vilhelmina.

Flyget satsar stort i Almedalen och samarbetar med East Sweden kring en flygdag. Näringen är pressad: SAS har jätteproblem, småbolagen går dåligt, EU vill förbjuda offentligt stöd till flygplatser och oppositionen vill återreglera flygledningen.

Niklas Nordström får mycket att göra, men är rätt lugn:
– EU-förslaget riktas mot konflikter på kontinenten, inte mot våra avlägsna flygplatser. Återrregleringen blir nog en förhandlingsfråga, det är inte glasklart vart politikerna tar frågan. Dessutom har Saab en lösning där flygledningen kan fjärrstyras.

Han ser större problem i hur flyget uppfattas hos politiker och allmänhet:
– Mest centralt för oss är att få respekt för vad flyget betyder för välståndet i Sverige. Sluta se flyget som ett miljöproblem, låt branschen utvecklas och lösa problemen. Lägg inte på oss nya skatter och avgifter.

Pr-proffset och den gamle SSU-basen börjar komma upp i varv:
– Flygets betydelse för möjligheterna att leva och verka i Sverige är underskattad. Se bara på landets storlek och de stora avstånden. Det dröjer länge innan tåg blir ett alternativ hem till Luleå.

– Det är oerhört viktigt för Sverige att SAS klarade krisen. Om vi ska öka turismen till och inom Sverige krävs bra flyg. Då måste också Arlanda utvecklas med fler och bättre linjer.

Niklas Nordström har sålt sina aktier i Prime, men jobbar kvar året ut. Då flyttar han till en kommunalrådsstol i Luleå:
– Visst, jag får ett nytt lobbyuppdrag för Svenskt Flyg. Men vad är egentligen ett kommunalråd om inte en heltidslobbyist för kommunen?

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.