Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nio nomineringar till Stora Journalistpriset

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Janne Josefsson på SVT, Lena K Samuelsson på SvD och Mattias Göransson på Offside är tre av de journalister som nu nominerats till Stora Journalistpriset.


Totalt har nio nomineringar valts ut i de tre priskategorierna "Årets berättare","Årets avslöjande" och "Årets förnyare". Här är listan på årets nomineringar i de olika prisklasserna.Årets berättare: Mustafa Can, DN ...för en personlig ton, ett språk som berör och med en effektiv berättarteknik som han utvecklat i flera reportage, med skildringen av Sverigedemokraterna som höjdpunkt.Bosse Lindqvist, frilans i radio/TV...för ett modigt berättande av hög klass utifrån ett gediget kunnande och stor empati. Han väjer inte för de svåraste problemen och bidrar därmed på ett sällsynt sätt till förståelsen av den tid vi lever i.Jan Berglin, frilans...för sina tecknade kommentarer i SvD. På den mycket begränsade ytan för den klassiska dagstidningsserien har han utvecklat en samtidsanalys som med humor och skärpa lyckas fånga tidsandan i vår vardag.Årets förnyare:Mattias Göransson och Tobias Regnell, tidskriften Offside...för att de med kunskap, kärlek och känsla för spelet flyttat gränserna för sportjournalistik.Lena K Samuelsson, SvD...för att hon lett den journalistiska förnyelsen när SvD utvecklas från missmodig broadsheet till själfull qualoid.Kristina Lindström och Ulrika Östman, SVT...för att de i programmet Fläsk med fräckt tilltal och utan inställsamhet gjort ung television av viktiga samhällsfrågor.Årets avslöjande:Dick Sundevall, frilans...för sitt arbete med att kritiskt granska brottsutredningen mot den morddömde Joy Rahman. Hans journalistiska envishet ledde till att Rahman till slut frikändes.Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson, SVT Göteborg...för avslöjande av en förljugenhet bland politiska partiers företrädare i programmet Uppdrag granskning.Nuri Kino, frilans...för avslöjanden i flera tidningar om hur ensamma barn från flyktingförläggningar utnyttjas i prostitution. Nyheten ledde till att brister i lagstiftningen kring dessa barn uppmärksammades.Vem som slutgiltigt belönas med Stora Journalistpriset offentliggörs den 14 november vid en prisutdelning. Samtidigt tillkännages pristagaren i klassen Lukas Bonniers Stora Journalistpris, som utdelas för en långvarig och framstående journalistisk gärning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.