fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nordisk Film bygger Nordens första LED-scen: ”Gör produktionen mer kostnadseffektiv och hållbar”

Publicerad: 5 april 2022, 09:14

I Köpenhamn byggs nu Nordens första LED-scen. Det kommer möjliggöra nya, flexibla och hållbara sätt att skapa filmsekvenser.

Ämnen i artikeln:

Nordisk FilmFilmProduktionsbolag

R

Redaktionen

red@resume.se


Nordisk Film Shortcut är ett VFX- och postproduktionsbolag som är del av Nordisk Film. Nu bygger bolaget en så kallad LED-scen, som är 16 meter i diameter och har skärmar i 360° runtom. Tekniken gör det möjligt att filma skådespelare och rekvisita mot realistiska men ändå virtuella bakgrunder och har användning i produktioner där man vanligtvis använder green screen. Bland annat har liknande teknik använts i bland annat produktionen av Disney-serien The Mandalorian. 

– På Nordisk Film ShortCut har vi ägnat de senaste fem till tio åren åt att skapa en mängd fantastiska världar och visuella effekter för filmer och serier för bland annat Netflix. Därför har vi djupgående kunskaper om VFX-arbete och virtuell produktion. Vi förstår möjligheterna med en LED-scen, hur den kan användas kreativt och vi kan vara en viktig sparringpartner för produktionsbolag och filmskapare med stora ambitioner, säger Rikke Crosby, vd på Nordisk Film Shortcut.

Fördelarna med tekniken är många, berättar Martin Madsen som är senior VFX supervisor på Nordisk Film Shortcut.

– Med 360°-belysning kan vi återge komplicerade scenarier på ett helt verklighetstroget sätt med perfekta reflektioner och naturalistisk ljussättning. Samtidigt blir filmproduktionen mer kostnadseffektiv och hållbar eftersom man inte behöver transportera stora filmteam runtom i världen för att filma på plats. Man kan filma scener på många olika platser och i många olika länder på en och samma dag.

Förutom detta blir även ljuset helt kontrollerbart, och fördelarna med LED-scenen tror Martin Madsen kommer vara tydliga inom både tv-, drama- och reklamfilmsproduktion. Scenen utformas tillsammans med Creative Technology och bygget beräknas ta ungefär fyra månader. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev