Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Nordiska byråer har svårt att jobba med spel”

Publicerad: 16 mars 2009, 15:09

På måndag inleder spelbolaget Ladbrokes en stor tv-kampanj. Kampanjen  görs huvudsakligen inhouse. Nordiska reklambyråer förstår sig inte på spelreklam, menar Lasse Dilschmann, vd Ladbrokes i Norden.


Ämnen i artikeln:

Ladbrokes

Under förra årets fotbolls-EM for den brittiske skådespelaren Ed Stoppard runt i rutan med budskapet: ”Svenska spel – engelska odds”. Ladbrokes byggde varumärket, men bjöds också på en del uppmärksamhet genom att statliga Svenska Spel stämde dem för användningen av frasen ”svenska spel”.
Den frågan ska avgöras i Marknadsdomstolen i juni. Ladbrokes har kontrat med en stämning mot Svenska Spel där de protesterar mot att bli utpekade som spelpirater.

– Förra årets kampanj gav mer i ökad varumärkeskännedom än vad vi hade förväntat oss, men också andra effekter, säger Lasse Dilschmann.

Den karraktär som Ed Stoppard skapade fick något av ett eget liv. Och nu är ”Laddy” som han har döpts till internt i företaget tillbaka.
– Vi vill återigen visa att det finns ett schyst spelalternativ alldeles runt hörnet, och räknar med att ta marknadsandelar från både Svenska Spel och andra konkurrenter, säger marknadschefen Andreas Gillberg.
– Den här gången vill vi visa att vi har det bredaste erbjudandet, och att det är tryggt att spela hos oss, säger Lasse Dilschmann.

Den större delen av kampanjarbetet har gjorts inhouse på Ladbrokes i Sverige. Det har helt enkelt varit svårt att hitta byråer som förstår spel.
– Nordiska reklambyråer har svårt att jobba med spel. Alla kan illustrera en dröm, men hur lockar man till spel på längskidåkning? säger Lasse Dilschmann.
– De byråer som vi pratade med ville skapa en helt ny inriktning för oss. De tycker det är tråkigt att förvalta en karaktär eller ett koncept som redan har satt sig.

Spelmarknaden i dag är en fajt om de cirka tio procent som spelar online. På de resterande nittio procenten av marknaden är Svenska Spel, ATG och folkrörelserna i stort sett ensamma aktörer. Men under några år satsade alla spelbolag stort på att bygga onlinespelet.
– Peaken kom i samband med fotbolls-VM 2006, sedan vek det nedåt. När vi körde vår kampanj förra året trodde vi att det skulle vara som ett getingbo runt EM, men vi var nästan ensamma som annonsörer, säger Andreas Gillberg.

Filmen, som kommer att gå på Kanal 5, Kanal 9, TV3, TV6, Viasat Sport och MTV, ska ge en inblick i framtidens spelbutik, och illustrera att hos Ladbrokes kan man spela på allt från indisk cricket till svenskt skidskytte. Den ska gå under tre månader med tyngdpunkten under mars–april.
Print- och onlineannonsering ska stötta filmer, och för första gången kör man också radioreklam på SBS-stationerna.

Som av en slump kommer filmen att gå samtidigt som remisserna på den statliga spelutredningen lämnas in den 1 april.

Fakta: Ladbrokes

Uppdragsgivare: Lasse Dilschmann och Andreas Gillberg
Arbetsgrupp: Inhouse, i samarbete med Björn Hjalmar copy, ad Mattias Wallenholm, Simon Cederquist fotograf
Poduktionsbolag: Tv-Dinner, Henrik Ihre, producent, Jesper Andersson, regissör
Mediebyrå: Scream
Medieköp 2008: 64,6 Mkr, fördelning se diagram nedan

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Ladbrokes

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.