Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norra Skåne anmäls till JK

Publicerad: 3 november 2008, 14:10

Nils-Eric Hennix hängdes ut med namn och bild som högerextrem nationalist bakom ett medborgargarde i Hässleholm. Detta trots att han låtit sig intervjuas av tidningen under förutsättningen att han fick vara anonym.


Norra Skånes löpsedel.

Resumé har tidigare rapporterat om artiklarna i Norra Skåne. Nu har Nils-Eric Hennix anmält Norra Skåne till JK.

Han skriver i anmälan att han ville annonsera för medborgargardet i tidningen. Kvinnan som tog emot annonsen frågade då om han inte ville prata med en reporter på tidningen också. Det kunde Hennix tänka sig att göra under förutsättning att han fick vara anonym i artikeln.

Tidningen publicerade sedan en artikel om medborgargardet, där Hennix var anonym. Några dagar senare blev Hennix intervjuad av tidningen igen. Han krävde även denna gång att få vara anonym, men reportern ringde upp och meddelade att tidningen skulle gå ut med hans namn, efter ett beslut av redaktionschefen Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Norra Skåne körde sedan löpsedeln: Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm.

Mimmi Karlsson-Bernfalk har försvarat publiceringen i en krönika i egna tidningen. Hon skriver där att Hennix fick löfte om att vara anonym. Men att när tidningen sedan fick reda på hans identitet via andra tips ansåg hon att det varit oansvarigt att inte publicera hans namn.

Nils-Eric Hennix har ett förflutet som informationschef. Han var också fram till 2006 partiledare för Nationaldemokraterna.

Han skriver till att det är synnerligen viktigt att JK klargör att tryckfrihetsförordningen gäller alla oavsett politisk hemvist. Han yrkar också på ett skadestånd på 250 000 kronor.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.