Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

North Face manipulerade Wikipedia – ber om ursäkt

Publicerad: 31 maj 2019, 05:32

North Face manipulerade Wikipedia.

Foto: North Face.

North Face ber om ursäkt för att ha manipulerat Wikipedia med syfte att sälja kläder, Hollywoodstudios hotar att dra tillbaka investeringar som protest mot abortförundet och öljätten Anheuser-Busch InBev lanserar sin första inhousebyrå. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

NFLWikipediaViacomNetflixUber

Utomhusjätten North Face och dess reklambyrå Leo Burnett Tailor Made har mött hård kritik för att inom en kampanj ha manipulerat Wikipedia med syfte att få större exponering på Googles bildsök.

I kampanjen skickade North Face ut fotografer för att ta bilder på olika landmärken tillsammans med folk som bar varumärkets produkter. Bilder av till exempel Brasilien, Peru och Skottland hade ändrats på Wikipedia av North Face innan varumärket i en video avslöjade att det hela var en stunt. I videon frågar sig North Face: “Hur kan ett varumärke hamna i topp på Google utan att betala för det?” De avslöjar även att det största utmaningen var att genomföra manipulationen utan att dra till sig uppmärksamhet från Wikipedias moderatorer.

Wikipedia reagerade negativt på kampanjen, kallade den för “oetisk” och hävdar att North Face ljuger när de påstår att de har samarbetat med Wikimedia Foundation.

“När North Face utnyttjar det förtroende du har för Wikipedia för att sälja mer kläder borde du bli arg”, säger Wikimedia Foundation i ett uttalande.

North Face har nu bett om ursäkt och avslutat kampanjen med omedelbar verkan. I en intervju i The New York Times säger North Face att kampanjen var resultatet av en kommunikationsmiss mellan företaget och en fristående distrubutör utanför USA.

Hollywoodstudios protesterar mot abortförbudet
Tack vare ett högt produktionsincitament är delstaten Georiga förutom Kalifornien och New York en av de vanligaste platserna för Hollywoodinspelningar. Den saken kan det dock komma att bli ändring på, när allt fler Hollywoodstudios ansluter till Netflix hot om att dra sig ur delstaten som följd av ett lagförslag som kraftigt begränsar i aborträtten. Netflix spelar in flera av sina största succéserier i Georiga, såsom "Ozark" och "Stranger Things".

"Vi har många kvinnor i våra produktioner i Georgia, vilkas rättigheter i likhet med miljontals andra skulle bli kraftigt inskränkta av den här lagen", sade Ted Sarandos, innehållschef på Netflix, i ett uttalande för Variety.

Nu skriver Variety att även NBC Universal, Disney, Sony Pictures och Warner Media överväger att dra tillbaka sina investeringar från delstaten om lagförslaget träder i kraft.

“Om några av dessa lagar blir verklighet skulle det starkt påverka oss i våra beslut kring vart vi kommer producera vårt innehåll i framtiden”, skriver NBC Universal i ett uttalande till Variety.

Även Viacom, som har Paramount och MTV i sitt stall, säger till Variety:

“Om den nya lagen någonsin träder i kraft, kommer vi utvärdera huruvida vi kommer fortsätta att producera projekt i Georgia”.

Öljätten lanserar sin första inhousebyrå
Anheuser-Busch InBev, världens största ölproducent med varumärken som Budweiser i sin portfölj, lanserar sin första inhousebyrå i Europa. Det skriver Marketingweek. Syftet med den nya satsningen är att "jobba på ett mer smidigt och agilt sätt", att öka kreativiteten och försäkra sig om att varumärket skapar "kulturellt relevant innehåll i real-time".

Julie Yufe, europeisk marknadschef, säger till Marketingweek:

"Det är en chans för våra varumärken att bli inspirerande, att omfamna kreatitivtet och lära på ett sätt som du bara kan när du gör någonting på egen hand".

Satsningen är i dagsläget begränsat till London och jobbar med Budweiser på den brittiska marknaden, men om den visar sig vara framgångsrik kommer inhousebyrån som ett nästa steg lanseras i Frankrike.

NFL lättar på reglerna för alkoholreklam
NFL lättar på sin policy för alkoholreklam, vilket gör det möjligt för officiella sponsorer att för första gången använda aktiva spelare i reklam för öl. Det skriver Adage.

Spritvarumärken får dock ännu inte använda aktiva spelare, därför kan de nu lyfta fram sig själva som den “officiella” produkten för de teams som de sponsrar. Förändringen kommer som en följd av att Anheuser-Busch InBev, som sponsor till NFL, förra året gjorde en överenskommelse med amerikanska basketförbundet vilket gjorde det möjligt för varumärket att använda aktiva basketspelare i sin reklam.

Stor förlust för Uber
Taxijätten Uber presenterar sin första kvartalsrapport sedan börsnoteringen. Rapporten visar att Uber gjorde en förlust på 1 miljard dollar, motsvarande drygt 9,5 miljarder kronor, under första kvartalet 2019. Det skriver Dagens industri. Utfallet ligger dock i linje med företagets prognoser, och i överkant av marknadens förväntningar. Intäkterna uppgick till 3,1 miljarder dollar, motsvarande 29,5 miljarder kronor.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.