Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu ska Åsa Jamal lösa mysteriet med Telia

Publicerad: 27 maj 2017, 17:01

Åsa Jamal

Foto: Andreas Elgstrand

Hon har allt som krävs för att bli privatdetektiv. Men valet föll ändå på kommunikation. Resumé träffade kommunikationschefen Åsa Jamal som står med ena benet kvar på TV4 i väntan på övergången till Telia.


Ämnen i artikeln:

Åsa JamalTeliaBonnier BroadcastingJKLTV4

Sjuttiotalets Skåne. En farbror bär in en back öl i förrådet. Mycket misstänkt beteende, som förtjänar en alldeles särskild anteckning i blocket, resonerar Åsa Jamal och hennes vänner. Bäst att ta registreringsnumret på bilen också.

De smyger vidare genom idylliska Rydebäck strax söder om Helsingborg, som med tre pizzerior och en tre kilometer lång strand beskrivs som "norra Europas största villaområde". Vännerna ser nogsamt till att notera en massa andra registreringsnummer också, utifall att.

Deckarleken var ett stående inslag i den skånska uppväxten, men den tycks inte ha övergett henne till fullo. Åtminstone om man ska tro ett personlighetstest på nätet.

Bonnier Broadcastings hr- och kommunikationsdirektör Åsa Jamal tar ett stort kliv förbi en målare som tar hand om de sista detaljerna i en dörrkarm. Invid skymtas ett sprillans nytt pentry som påminner om restaurangkedjor som Vapiano: Bord i ljusbetsad ek, rutmönstrat golv och gröna växter i trälådor.

Hon befinner sig på den klassiska TV4-adressen Tegeluddsvägen 3-5, där nedskärningen som drabbar fyra lokalredaktioner och 90 medarbetare bevisligen inte är den enda förändringen som TV4 genomgår våren 2017.

Man bygger också om i lokalerna.
– Vi gjorde studier som visade att våra kontorsplatser har i snitt omkring 30-40 procent beläggning. Stora delar av tiden är kontorslandskapet en skrivbordskyrkogård. Så nu ska vi bygga mer efter hur folk jobbar – de ska kunna sitta i miljöer som är tysta som bibliotek likväl som sorliga som på ett fik, säger Åsa Jamal med armarna i sidorna.

Mitt i allt väljer hon själv att lämna organisationen för att istället ta sig an rollen som kommunikationschef på Telia Sverige, som i likhet med TV4 genomgår ett positioneringspussel.
– Telia gör en förändringsresa och vill bli tydligare med vad de ska betyda för sina kunder och Sverige framöver. De största förändringarna börjar ofta med de egna medarbetarna, så där har både hr och kommunikation en viktig roll att spela. Där kan mina erfarenheter komma till god användning.

Åsa Jamals karriär inleddes med spretiga universitetsstudier. Hon kom till exempel in på juristlinjen i Lund, men det enda hon fick med sig därifrån var en snygg t-shirt att packa ner i väskan, eftersom studierna slopades för en backpacking-resa i Kina och Indien, redan efter första dagen. Året följdes av några spridda universitetspoäng inom humaniora – tänk rysk litteraturhistoria – innan hon hittade till statsvetenskapen och målet att jobba som diplomat. Eller kanske rent av FN-generalsekreterare.

Men på en fest blev hon istället uppmanad av en vän att träffa en rekryterare på JKL.
– Där hittade jag den perfekta mixen av allt jag är intresserad av: Samhällsfrågor och analys – att förstå sammanhang och greppa komplexa skeenden. Extra intressant var det när man jobbade med bolag som fanns i skärningspunkten mellan många intressenter. Då är man tvungen att tänka på vad det man vill åstadkomma betyder på flera arenor samtidigt, till exempel i politiken, bland kunderna och i media. Precis sådana verksamheter som TV4 och Telia är.

Det blev hela 12 år på JKL, där hon anmärkningsvärt nog efter sex år blev vd, trots att det var hennes första jobb efter studietiden. Anledningen till att hon lämnade då, var samma som när hon nu fem år senare överger TV4.
– Det finns en barnbok som heter "Det blåser på månen", som jag själv läst som liten och sen läst för mina barn. I ett kapitel ställer huvudpersonerna burkar med rutten sill i en domares hus för att få honom att få honom att förstå att gamla tankar stinker. På samma sätt kan man till slut bli bli trött på sina egna tankar, lösningar och problembeskrivningar i anslutning till en arbetsplats. Det är stimulerande att vädra ur huvudet och gå vidare.

Beslutet att gå till Telia blev offentligt med några månader kvar till övergången. Hur motiverar man sig till att göra bra ifrån sig även den sista tiden?
– Det är en vemodig tid, man hamnar lite i limbo. Jag går igång på det nya, så det passar mig inte heller så bra att dröja kvar i lämnandet. Men jag vill verkligen att allt ska flyga i överlämningen. Ett gott jobb är en belöning i sig. Jag känner stor tillfredsställelse i leverera något jävligt bra. Inte för någon annan, bara mig själv. Jag är väldigt självmotiverande på det sättet.

Det känns bra att prestera med andra ord. Varför?
– Bra fråga. Jag såg en föreläsning med Aimee Mullins. Hon är en superbegåvad amerikansk löpare som gått på Ivy League-skolor och dessutom har varit musa för John Galliano, spelat in filmer och varit ansikte för L'Oreal. Men hennes ben slutar vid knäna. Hon berättade att handikappet gjorde att omgivningen bara såg hennes begränsningar när hon var liten. Det fanns inga förväntningar om att hon skulle lyckas med något förutom det som alla andra lärde sig som småbarn – att ta sig runt på egen hand. Hon avundades kraven som alla andra hade på sig, eftersom de betydde att det fanns förhoppningar. Hon såg prestationskrav som ett privilegium. För om du har krav på att prestera så betyder du också något för andra människor. När jag själv är i en pressad situation så brukar jag påminna mig om det.

Åsa Jamal har svårt att sätta fingret på hur hennes yrkesbana började. Hon känner sig lite "accidental" – att det handlar om en rad slumpartade samband. Men hon landar ändå någonstans i det skånska villaområdet och favoritleken privatdetektiv, inspirerat av Vi Fem-böckerna.
– När jag var åtta år var det mitt drömjobb, säger hon.

Riktigt så blev det inte, men när hon långt senare kom att göra ett personlighetstest på nätet blev resultatet ingenjör – och privatdetektiv.
– Jag vet inte hur jag ska tolka det. Jag gjorde testet en gång till, och svarade ännu ärligare, då fick jag ett likadant resultat, men ännu starkare. Illustrerat med en fiktiv person så blev jag MacGyver, säger hon och skrattar.

Bland egenskaperna listades lösningsorienterad och analytisk, som lyckligtvis är användbara också i många andra yrken.
– Jag tycker att det är roligt när något är komplicerat, svårt och krångligt. När man har en utmaning som behöver en lösning. Sen älskar jag ju spänning, och det kan man hitta gott om i den här branschen.

Åsa Jamals 5 karriärtips

Kaffekopps-visdomsorden "Wake up, kick ass, be kind, repeat." Upp ur sängen, idogt arbete, försök göra skillnad, var schysst och kämpa på.

Fakta / Om Åsa Jamal

Ålder: 44.
Bor: Vasastan.
Uppvuxen: Helsingborg.
Familj: Man och tre barn.
Tjänar: 2 633 000 (2015).
Karriär i korthet: Konsult och md på JKL, kommunikations- och hr-direktör med ansvar för Public Affairs på först TV4-Gruppen, sedan Bonnier Broadcasting, snart kommunikationschef på Telia.
Utbildning: "Nästan klar med en pol mag i statsvetenskap och nationalekonomi."
Drömjobbet: "Fokuserar hellre på här och nu."
Medievanor: "Nyhetsjunkie".
I lurarna: P1.
Lästips: "Just läst ut Linn Ullmans 'De oroliga'".
Rekommenderar: "Rosévin och hallongrottor på fredagar runt femsnåret."

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.