torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny i ledarrollen? – 5 snabba tips

Publicerad: 10 oktober 2019, 13:24

Foto: Torsten Sundberg

(Annons) Har du nyligen fått möjligheten att leda och utveckla dina kollegor? – Grattis! Med rollen tillkommer dock ett stort ansvar och en rad utmaningar. Från och med nu kommer du att ”stå på scenen” hela tiden. Att leda är en utmaning i att kommunicera och kräver både självinsikt och träning.


Eva Willstrand har mer än 20 års erfarenhet av ledarskaps- och kommunikationsutveckling. Hon är kursledare på Resumé Akademi och utbildar både chefer, projektledare och medarbetare. Här är Evas 5 viktigaste tips för att du ska lyckas i din nya roll och med ditt ledarskap.

1.    Rätt förutsättningar för jobbet
Säkerställ att du har rätt förutsättningar för att anta ledarrollen. Har du möjlighet att öva upp dina kommunikativa förmågor? Är det tydligt vilket ansvar och mandat som ligger inom ramen för ditt uppdrag?

2.    Ge och ta emot feedback
Avsätt tid för reflektion kring vad som kan göras för att utveckla dig själv och de du leder. Träna dig på att återkoppla och att ge och ta emot feedback. Det är ett ovärderligt strategiskt styrverktyg i ditt ledarskap. Hur påverkas andra av dig? Hur påverkas du av andra? Stämmer din självbild med den bild andra har av dig?

3.    Prioritera rätt!
Att prioritera ditt arbete är viktigare nu än någonsin. Våga släppa ditt eventuella kontrollbehov och delegera det som går – inte det du vill slippa. Ge rätt mandat, och förbered dig på att det inte blir exakt som om du själv hade gjort det – men att det blir bra ändå.

4.    Skapa en tillåtande och lärande atmosfär
Skapa en miljö där medarbetarna vågar göra fel, för att sedan tillsammans med dig och gruppen lära av misstagen. Stora upptäckter och värdefulla insikter kommer inte sällan från just misslyckanden och feltramp. En tillåtande och lärande atmosfär skapar oftast en hälsosam och utvecklande kultur.

5.    Sist men inte minst, lev som du lär och agera etiskt

Vill du kickstarta ditt ledarskaparbete med en laddad och uppdaterad verktygslåda? Anmäl dig till kursen Att leda utan att vara chef. Du får under två dagar lära dig metoder för att utveckla ditt ledarskap och förbättra din kommunikativa förmåga.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev