Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny rapport: Byråledare prioriterar jämställdhet högst

Publicerad: 27 juni 2019, 10:47

Foto: Pixabay

Nya siffror från Regi och DIK visar att byråledare prioriterar jämställdhet och hållbar arbetsmiljö högt. Men glappet mellan ambition och verklighet är stort.


Ämnen i artikeln:

Årets ByråRegiDIK

I en ny undersökning från fackförbundet DIK och Regi har 51 byråledare uppgett hur de prioriterar olika arbetsmiljöområden på en skala mellan 1–10.

Resultatet visar att jämställdhet är det område byråledarna håller högst och hamnar på 9,57. Men ambitionerna avspelas inte i verkligheten. Siffror från DIK visar nämligen att kvinnor i byråbranschen i genomsnitt tjänar 5 300 kronor mindre än män varje månad. #sistabriefen synliggjorde dessutom utbredda problem med sexism och trakasserier.

Även arbetsmiljö (9,06) och arbetsvillkor (8,71) är högt prioriterade områden i undersökningen, men också här återstår det mycket för att leva upp till ambitionerna. DIK:s rapport visar att sju av tio i byråbranschen jobbar trots att de är sjuka och att hälften jobbar mer än de får betalt för. Under året granskar dessutom Arbetsmiljöverket reklam- och webbyråer just för att det finns särskild misstanke om gränslöst arbete i branschen, vilket Resumé rapporterade om tidigare i år.

– Problem finns på flera nivåer, men vår studie visar att det har skett en utveckling i positiv riktning då allt fler byråledare uppger att de har handlingsplaner för att utveckla byråns arbetsmiljö inom flera olika områden, säger Pia Grahn, vd på Regi, i ett pressmeddelande.

I undersökningen uppger majoriteten att de har policyer/handlingsplaner gällande sexuella trakasserier (90 procent), jämställda löner (80 procent), tillgänglighet utanför arbete (76 procent), stress/ohälsa (73 procent) och mångfald (71 procent).

Om undersökningen:
I undersökningen som Regi gjort tillsammans med DIK har 51 byråledare i kommunikationsbranschen, på byråer som deltagit i Årets Byrå 2019, svarat på frågor om bland annat arbetsmiljö via webbenkät och telefonintervjuer (4 juni–14 juni 2019).

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Årets ByråRegiDIK

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.