Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny studie: Modiga kampanjer mer effektiva än andra

Publicerad: 4 augusti 2019, 09:53

Traditionella kampanjer ger mer effekt än de som bara sticker ut lite grann. Vill man nå riktigt mycket effekt gäller det att sticka ut ordentligt, det visar en ny studie från Effie Awards och Mark Ritson.


Effie Awards har belönat effektiv reklam i 50 år. Tävlingen är vid sidan av IPA Effectiveness Awards den mest prestigefyllda när det kommer till just effektiv reklam.

För att fira sitt 50-årsjubileum har tävlingen slagit sig ihop med britten Mark Ritson, den inflytelserika krönikören och marknadsföringsproffessorn, och gått igenom 6000 vinnande bidrag från tävlingens 50-åriga historia. Målet var att se om det fanns några gemensamma nämnare bland vinnarna, och därmed försöka hitta svaret på vad som krävs för att din kampanj ska få genomslag.

Det visade sig bland annat att de mest framgångsrika kampanjerna bara hade två uttalade mål. Intressant nog avtog effekten för varje ytterligare mål byrån och varumärket lade till medan kampanjer med ett mål presterade betydligt lägre än två.

Sedan flera år tillbaka pågår en diskussion kring vad som fungerar bäst; breda varumärkesbyggande kampanjer i räckviddsmedier eller med hjälp av data snävt riktade kampanjer för att kunna leverera relevanta erbjudanden. Som många känner till har forskarna Les Binet och Peter Field sin 60/40-regel – 60 procent av marknadsbudgeten bör läggas på varumärkesbyggande enheter medan 40 procent bör läggas på riktad utbudsannonsering och liknande aktiviteter. En liknande slutsats drar Mark Ritson och Effie Awards, de mest effektiva kampanjerna blandar de två strategierna.

Intressant nog visade studiens resultat att ett gediget researcharbete inte alltid lönar sig. De kampanjer som gjorts utan någon research var visserligen de med lägst chans att ta hem en Effie, men de med högst chans att vinna var de som bara gjort lite research. Efter det avtog effekten och ju mer research aktörerna valde att göra desto lägre chans hade de att vinna.

Enligt studien lönar det sig dessutom att låta en kampanj ta sin tid. De senaste åren har Effie Awards fått alltfler inlämnade bidrag som inte sträcker sig längre än sex månader, datan visar samtidigt att en kampanj ger mer effekt ju längre den får pågå. Enligt studien finns heller ingen gräns för när effekten avtal.

Slutligen beslutade sig Ritson och Effie Awards att gradera de vinnande bidragen efter hur modiga de anser dem vara. Mer traditionella kampanjer fick betyget ett medan de som ansågs spränga gränserna för sin kategori graderades med en femma. Resultaten visade att de kampanjer som ansågs vara "lite modiga", det vill säga fick en tvåa, gav mindr effekt än de med ett i betyg. De som dock ansågs spränga gränserna visade sig spränga gränserna när det kommer till effekt.

"Sanningen är att om du vill ta fram jobb som ger effekt är den säkraste strategin att ta en stor risk." skriver Traci Alford, vd för Effie Awards.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.