Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny tidskrift om arkitektur

Publicerad: 25 februari 2009, 11:43

På fredag kommer första numret av tidskriften Mellanrum ut. Tidskriften ska vinna arkitekternas intresse med långa texter och annorlunda vinklar.


Framsidan på tidningen

Tidningen Mellanrum kommer att ges ut av tidskriften Betong med start på fredag. Första numret är 100 sidor. 2009 kommer två nummer. Målet är att försöka öka utgivningen till fyra nummer redan nästa år.

– Vi kallar det inte för en arkitekturtidskrift eftersom vi inte är arkitekter som gör den utan journalister. Vi såg en undersökning om hur arkitekter läser sina egna tidningar och resultatet visade att de läser väldigt lite. Det fick oss att tro att de inte gillar det utbud av tidskrifter som finns och att vi kan erbjuda dem något nytt. Målet är att skapa en tidning som visar vad som händer runt en byggnad, lösningen bakom och människorna som lever med den, säger Roger Andersson, chefredaktör för tidningen Betong.

I första numret har tidningen bland annat följt med en arkitektfirma på vägen mot Kasper Salin-priset som årligen delas ut av Sveriges Arkitekter.

– Vi valde ut ett kontor förra året som vi trodde skulle bli nominerade och så följde vi dem från start under hela processen. Fokus låg mer på hur de tänkte och arbetade än på själva byggnaden som de tävlade med. Det är lite signifikant för vad vi vill med tidningen. Vi vill skildra en annan vinkel än den som vanligtvis tas upp i den här typen av tidningar, säger Roger Andersson.

Uppslag ur nya tidningen.

Hur har annonsförsäljningen gått?
– Nu är det ju lågkonjunktur så vi hamnade bara på drygt 10 procent men vi fick det att gå ihop. Målet är att ligga på 40 procent.

Tidningen kommer till en början att distribueras till tidningen Betongs prenumeranter samt som gratisexemplar till cirka 1 000 arkitekter. Total upplaga blir 5 000 exemplar.

– Målet är att den ska kunna stå på egna ben nästa år och då ha cirka 1 000 egna prenumeranter, säger Roger Andersson.

Tidningens form är framtagen av Betongs ad Eva Edberg.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.