Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyckelpersonerna som inte får svika

Publicerad: 3 juli 2013, 05:57

Foto: Bertil Enevåg Ericso/Scanpix

Det är 14 månader kvar till valet när Fredrik Reinfeldt i kväll ställer sig på Almedalens scen. Statsministern och moderatledaren har mycket att fundera över just nu. 2006 ledde han ett entusiastiskt gäng som just skapat Nya Moderaterna och Alliansen. Nu har ett generationsskifte skett och uppgiften är betydligt tuffare än 2006 och 2010. Resumé listar Reinfeldts 10 största utmaningar inför valet.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtAlmedalen 2013

60 tidigare politiska medarbetare till Alliansregeringen finns i dag inom pr- och påtryckarbranschen. Inom Moderaterna har ett generationsskifte ägt rum. Många av dem som var med om att skapa Nya Moderaterna och Alliansen finns nu i påtryckarbranschen och näringslivet – med uppdrag att påverka regeringen.

De som vill påverka politiska beslut i Sverige genom lobbying har fått det lättare med regeringen Reinfeldt. Sedan Alliansregeringen tillträdde 2006 har minst 60 av deras politiska tjänstemän gått till jobb som pa-chefer, kommunikationschefer eller pr-konsulter med uppgift att påverka beslutsfattarna.

Ännu fler kan det bli under Almedalsveckan när påtryckarna rekryterar bland regeringsfolket.

Av dem som var politiska medarbetare i Göran Persson S-märkta regeringskansli under 2000-talet har 28 personer gått vidare till motsvarande jobb, enligt Resumés kartläggning. Men bara sex av dem gjorde det under tiden Socialdemokraterna satt vid regeringsmakten. Resten gjorde det efter valförlusten 2006.

Den borgerliga regeringen hade i maj 138 politiskt tillsatta tjänstemän förutom statsråd och statssekreterare. De arbetar som politiskt sakkunniga, pressekreterare och stabschefer i departementen. Ofta har de en central roll som "grindvakt" för sin minister, de gallrar i vilka frågor och personer som ska släppas fram till ministern.

Generationsskiftet är ett problem, det betyder att Moderaterna och Alliansen tappar erfarenhet och kunskap. Men det är inte det enda som statsministern och moderatledaren har att fundera över just nu. 2006 ledde han ett entusiastiskt gäng som just skapat Nya Moderaterna och Alliansen. Nu är uppgiften betydligt tuffare än 2006 och 2010.

Resumé har fört bakgrundssamtal med strateger som nu har lämnat politiken om Moderaternas utmaningar i dag och vilka som blir nyckelspelarna i Reinfeldts team inför valåret 2014.

Här är Reinfeldts 10 största utmaningar inför valet:

1. REGERINGSFÄLLAN
Klassiskt problem för Socialdemokraterna, nu för Moderaterna. Ett sju år långt regeringsinnehav gör att partiet kan betraktas som ett med makten och sakna energi. Tricket är att gå i opposition mot sig själv. Det lyckades S med 2002, men inte 2006. 2010 vann M på högt förtroende under fi nanskrisen.

2. KOMPETENSEN
Gänget som byggde Nya Moderaterna har reducerats till Reinfeldt och Anders Borg. Generationsskiftet innebär att nya kommer in, men de brister i erfarenhet, inte minst från valrörelser. De kommer dessutom in i medgång, "2006-gänget" slet hårt och fostrades i motgång. De nya har inte "levt" Nya Moderaterna.

3. HÅLLA IHOP
Hemliga möten mellan Allianspartierna och S eller MP tär på enigheten. FP, KD och C behöver stärka sina partiprofi ler. Närmare valet frestas småpartierna till soloutspel. Nya M-generationen har inte lärt sig förståelse för Alliansprojektet och småpartierna tycker de missgynnas av M-styrda Finansen.

4. RETORIKEN
2006 var Nya Moderaterna och Det nya arbetarpartiet en succé. 2010 funkade det med Det enda arbetarpartiet. Men 2014 blir det tuff are att slå an en ton som markerar förnyelse.

5. MOTSTÅNDAREN
Stefan Löfven blir en tuffare motståndare för Reinfeldt än Mona Sahlin som öppnade för angrepp genom V-samarbetet. Löfven är svårare att få grepp på. Plus att Löfven genom sin bakgrund upplevs som närmare vanligt folks vardag och skapar nyfikenhet hos väljarna.

6. REGERINGSTRÖTTHET
Att dagligdags ta ställning, medla mellan starka intressen och stå i centrum för uppmärksamheten tär på alla, från statsminister till partiorganisation. Är de själva trötta tycker väljarna de är ännu tröttare.

7. JAGET
Fredrik Reinfeldt själv har en minimal mimikuppsättning, ser för det mesta rätt olycklig ut och är så långt från en livsstilspolitiker man kan komma. Höga förtroendesiff ror uppväger inte att väljarna har svårt att relatera till honom som person.

8. DAGS ATT BYTA?
Regeringsskifte efter två perioder har blivit svensk norm – om inget dramatiskt inträff ar som ändrar bilden. Väljarna ser allt mer ett egenvärde i maktskifte, att de andra ska få chansen. Avgörande är om M kan formulera framtidsfrågorna.

9. TRIANGULERING
Socialdemokraterna efter Juholt har blivit ett parti som allt tydligare tagit ett kliv in mot mitten. I allt fler frågor har S triangulerat, tagit en ståndpunkt från motståndaren, ändrat lite och beskrivit den som ny. Senast och tydligast i skolfrågan. Krymper utrymmet för M-angrepp.

10. OPINIONSSIFFRORNA
Inget stort bekymmer för M, desto större för KD och C. Fast bekymmersamt för M är att de tappar stort i Stockholms stad och i medelklassen bland tjänstemännen.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.