Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nykterhetsförbund förlorar varumärkesstrid med champagnefabrikör

Publicerad: 20 mars 2019, 12:32

Ungdomens Nykterhetsförbund lanserade en box med läsk som alternativ till alkohol. Sakta i backarna, sa den franska champagnetillverkaren Pommery som tyckte att den liknade deras egna produkter. Nu dömer Patent- och registreringsverket till fransmännens fördel.


Strax innan julen 2017 lanserade Ungdomens Nykterhetsförbund dryckesboxen Popbox. Boxen var tänkt som ett alternativ till de alltmer populära öl-lådorna och innehöll sex ovanliga läsksorter, utvalda av en läsksommelier, som skulle fungera som ett substitut för den som vill avstå alkohol.

I januari stötte dock boxen på patrull från oväntat håll när den franska champagnetillverkaren Pommery anmälde Popbox till Patent- och registreringsverket. Pommery ansåg att Popbox var alltför lik bolagets champagne Pop.

I sitt svar till PRV invände Ungdomens Nykterhetsförbund att deras produkt heter Popbox, och inte Pop box som Pommery i sin anmälan menat. De menar heller inte att de visuella, fonetiska och associationsmässiga intrycken från produkterna påminner om varandra i någon större utsträckning.

Men eftersom att Popbox bland annat finns registrerad i varumärkesklassen "Drinkar med låg alkoholhalt; vin med läskedryck", en kategori där även Pommerys Pop finns registerad, anser PRV att det finns risk för att de två produkterna blandas ihop och väljer därför att dra in förbundets varumärkesregistrering i just den klassen. Att nykterhetsförbundets produkt innehåller ordet "box" är alltså inte tillräckligt för att särskilja de två.

Varumärkesregistreringen upphävs dock inte i de övriga klasserna och Ungdomens Nykterhetsförbund får fortsatt sälja sin Popbox.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.