Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Obama nämnde inte McCain

Publicerad: 31 oktober 2008, 09:39

Den halvtimmeslånga reklamfilm som Obamakampanjen sände på fem av de stora tv-nätverken i USA i går kväll innehöll inga påhopp på motståndaren John McCain. Under 30 minuter nämndes inte ens McCains namn.


Barack Obama satsade igår på en 30 minuter lång reklamfilm i prime-time. Foto: BarackObama.com

Den 30 minuter långa reklamfilmen handlade i stället om några vanliga medleklassfamiljers liv och deras vardag. Som Obama själv uttryckte det handlade det "om de utmaningar vårt land står inför".

Obamakampanjen har samlat in över 600 miljoner dollar och har en välfylld kassa som nu utnyttjas för tunga reklamköp. Och det finns pengar över även till annan annonsering.
Bara under tisdagen gick 3 160 tv-spotar för Obama över hela landet. Under samma dag sände McCainkampanjen 1 543 tv-spotar.
Båda kampanjerna koncentrerar insatserna till delstater där det står och väger - som Florida, Ohio och Pennsylvania.

Nu är heller inte 30 minutersformat helt nytt. Senast prövades den av den kapitalstarke oberoende kandidater Ross Perot i presidentvalet 1992. Och det handlade inte bara om en halvtimme, utan 15!
Enligt undersökningsinstitutet Nielsen hade den sista av Ross halvtimmar, som gick samtidigt på ABC, NBC och CBS, 26 miljoner tittare.

Men en halvtimme på prime-time är inte billig. Enligt The Hollywood Reporter kostade Obamakampanjens halvtimme på CBS 961 000 dollar. På NBC 891 000 dollar.

Här är Obamas halvtimmesfilm:

På den republikanska sidan tilltar desperationen över Obamas övertag i opinionen. Trenden är tydligt att McCainkampanjen allt mer går över till direkta påhopp. I en webfilm försöker kampanjen till exempel koppla ihop Obama med muslimska terrorister och den iranska regimen:

Allra lägst enligt mångas uppfattning går republikanerna i North Carolina. Senator Elisabeth Dole (gift med den tidigare republikanske presidentkandidaten Bob Dole) anklagar i en reklamfilm den demokratiske motkandidaten, Kay Hagan, för att ha nära kontakter med den politiska påtryckargruppen Godless americans. Mot slutet av filmen upprepar en röst "There is no God". Rösten tillhör inte Kay Hagan, men syftet är uppenbart: Väljarna ska inte lockas att rösta på en ateist.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.