Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Obegripligt att regeringen är så ängslig”

Publicerad: 3 juli 2013, 06:44

Foto: Leif Holmkvist

Regeringskansliet agerar maktfullkomligt och ängsligt när medierna begär ut allmän handling. I sitt sista beslut som JO kritiserade Hans-Gunnar Axberger regeringen. Som fri debattör i Almedalen skärper han kritiken.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Sedan tre dagar är professorn i medierätt Hans-Gunnar Axberger inte längre JO. Nu leder han den parlamentariska presstödsutredningen som ska lägga förslag till kulturministern den sista augusti. I dag deltar han i Tidningsutgivarnas debatt "Ska pressavdelningarna sabotera journalistiken?"

– Som JO hade jag inga synpunkter på pressavdelningarna så länge ärendena handlades skyndsamt, säger Hans-Gunnar Axberger på sitt försynta vis. Men vi såg att det fungerade illa, vi såg ett mönster där ärenden drogs i långbänk. Då beslöt vi göra en stor granskning av regeringskansliet. Granskningen tog avstamp i tre anmälningar, bland annat Aftonbladets mot näringsdepartementets hantering av representationsnotor som lämnades ut i förväg till Ekot för att döda avslöjandet.

– Jag kunde som JO inte forska i hur journalisterna får sina uppgifter, men lämnade beslutet vidare till KU, som gick hårdare fram och prickade Annie Lööf. JO granskar tjänstemännen, KU granskar statsråden. Men Hans-Gunnar Axbergers sista beslut har inte gått någon branschföreträdare förbi genom att han slutar med att konstatera att ansvaret ytterst ligger hos Fredrik Reinfeldt.

– Beslutet innehöll kritik mot statsrådsberedningen både när det gäller organisation och attityd till utlämnande av allmän handling. Dessutom verkade det som att regeringen inte tycker att de gör något fel. "Saker bollas bort" Men det har blivit svårare att få ut allmänna handlingar från regeringen på senare tid, anser Hans-Gunnar Axberger:

– Det har blivit en ökad känslighetsgrad hos regeringen. De skickar begäran runt och det fördröjer hanteringen. Det är en obegriplig ängslighet. Saker bollas bort och fram och ärenden hamnar i ingenmansland.

– Egentligen är det enkelt. Den tjänsteman som har ärendet ska lämna ut det skyndsamt. Om det behöver sekretessprövas kan det tillåtas ta lite längre tid. Regeringskansliet ska vara ett föredöme, annars finns en risk att beteendet sprider sig till andra myndigheter. Hans-Gunnar Axbergers erfarenheter är annars att svenska myndigheter sköter sig bra:

– De är utomordentliga, utom de kommunala bolagen. Många av dem verkar fortfarande tro att de inte omfattas av offentlighetsprincipen. Inte heller regeringskansliet är genomgående dåligt, men så fort det är politiskt känsligt går det troll i hanteringen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.