Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ogilvykreatörer i krigets Georgien

Publicerad: 6 oktober 2008, 08:10

Svenska FN-förbundet vill uppmärksamma det civila lidandet i Georgien. I veckan kom två copys från Ogilvy hem från kriget. – Det var värre än jag någonsin hade kunnat tro, säger Björn Persson.


truefalse

Mikael Ström och Björn Persson på plats i Georgien.

Kriget mellan Ryssland och Georgien har helt präglats av två presidenters olika syn på vem som gjorde vad först.
Rapporterna har haft störst fokus på arga kostymklädda ledare och uttrycker sin bestörtning.
Men det georgiska folkets lidande har kommit i skymundan.
En aktuell kampanj ska ändra på det. Ogilvy fick för någon vecka sedan i uppdrag från Svenska FN-förbundet att göra en stark insamlingskampanj.

Ogilvys pitch byggde på att samla in autentiskt material på plats och sedan ställa ut.
– Det finns 192 000 flyktingar i Georgien som behöver hjälp. Analysen vi gjorde av briefen var att det är väldigt få som känner till lidandet där. Många tror att kriget är slut och att det är lugnt i Georgien. Vi landade i en idé om att försöka uppmärksamma att lidandet pågår för fullt genom att vi själva åkte ner till Georgien och tog hem offrens personliga tillhörigheter och symboler från kriget. Det här symbolerna kommer vi att sätta upp rent fysiskt direkt i stortavlor runt om i Stockholm, säger Björn Persson, copy på Ogilvy.

Men för kreatörerna blev mötet i Georgien en smärre chock.
– Jag är fortfarande berörd. Det var värre än jag någonsin hade kunnat tro. Lidandet är enormt fortfarande. Georgien har en slags infrastruktur som är medeltida. På det har du ett krig som gör att landet inte kan hantera lidandet. Det blir så omfattande och så jävla fruktansvärt, säger Mikael Ström, copy på Ogilvy.
– Det var ett jävla obehag, säger Björn Persson.
– Vi hann inte förbereda oss. Allting gick så fort när FN-förbundet väl hade sett det. Vi fick kontakt med FN i Georgien som skapade förutsättningarna för oss att komma ner. Det gick på några dagar, säger Mikael Ström.

Hur kan ni garanter att ni inte stjäl från offren?
– Vi har pratat med anhöriga till personer som gick bort och har fått deras tillåtelse. Många av de här sakerna kommer att skickas tillbaka. Alla vet vad syftet är med kampanjen. Dessutom har vi hittat föremål i bombade bostäder som vi inte haft möjlighet att kolla med människor, de befinner sig i flyktingförläggningar, säger Björn Persson.

Kampanjen kommer att gå upp på stortavlor i Stockholm under nästa vecka.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.