lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Orlic & gästas av Christina Knight och Blanche Jarn: "Lämna politiken åt politikerna"

Publicerad: 29 mars 2019, 13:52

David Orlic, Christina Knight och Blanche Jarn.

I det andra avsnittet av Guldäggspodden Orlic & träffar David Orlic The Amazing Societys creative director Christina Knight och Blanche Jarn, redaktör på Timbro, för ett samtal om varför varumärken tar politisk ställning i kontroversiella frågor.

Ämnen i artikeln:

David Orlic

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Förra veckan lanserade Komm Guldäggspodden Orlic &. I podden möter Komms avgående ordförande David Orlic framträdande profiler från reklam- och kommunikationsbranschen.

I det första avsnittet var ämnet för samtal den alltmer flytande gränsen mellan reklam och populärkultur.

Den här gången är det företagsaktivism och frågan varför företag helt plötsligt börjar ta ställning i politiskt kontroversiella frågor. Avsnittet gästas av The Amazing Societys creative director Christina Knight och Blanche Jarn, redaktör för den liberala tankesmedjan Timbros tidskrift Smedjan. Och de två gästerna har väsenskilda uppfattningar om det nya landskapet.

– Snälla, lämna politiken åt politikerna, i alla fall om ni vill tilltala den sortens kunder som överhuvudtaget påminner om mig, säger Blanche Jarn.

– Och jag säger precis tvärtom: engagera er. Mitt liv är politiskt. Jag gör inte den här skiljelinjen mellan det privata och det politiska säger Christina Knight.

Bland företagen som de senaste åren gjort uppmärksammade ställningstaganden finns bland annat Gillette och Coop. Gästerna diskuterar även om trenden är en dagslända eller om den är här för att stanna.

– Den här utvecklingen är i slutändan monetärt styrd. Man har insett att konsumenter röstar med plånboken. Därför måste företag vara värdegrundsbaserade och etiskt valbara, säger Christina Knight.

– Alltfler väljare i Sverige står till höger om mitten i sitt röstningsbeteende. Då är det inte helt logiskt att reklam med politiska budskap påfallande ofta har progressiva, vänsterorienterade budskap. Det kanske finns en bubbla i reklamvärlden där man delar samma värderingar, medan de inte delas av ens potentiella kunder, säger Blanche Jarn.

Lyssna på avsnittet nedan! Orlic & finns även tillgänglig på Itunes och Acast.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev