Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oscar Hedin

Publicerad: 27 maj 2010, 11:24

Oscar Hedin, på Laika Film & Television, som den 28 maj har premiär på ”Blått blod”, en film om kungliga oäktingar.


Hur hittar man oäktingarna?
– Vi gick ut och berättade att vi sökte kungliga oäktingar, och det bara vällde in berättelser. Det krävs ett enorm researcharbete med varje fall så vi har bara kunnat gå vidare med en del av dem.

Och så har ni DNA-testat folk?
– Ja, en hel del gjorde vi DNA-tester på.

Att jämföras med vems DNA?
– Vi frågade hovet om vi kunde få ut kungens DNA, men fick nej. Men vi fick det från Jan Bernadotte (syssling till kungen).

Och ni hittade äkta oäktingar?
– Ja, i ett fall visar det på 70 procents sannolikhet att det är samma DNA. I ett annat finns det skrivna avtal mellan Oscar II och hans älskarinna Maria Friberg, en relation som resulterade i två barn.

Men när ni ville gräva i Bernadotte­arkiven blev det nobben?

– Ja, till att börja med fick vi tillstånd, och vi hittade korrespondens som stärkte att Oscar II hade skrivit på ett avtal. Men när vi ville gå vidare fick vi nej. Arkivet om fattas liksom hovet inte av offentlighetsprincipen.

Svassar medierna för mycket för kungahuset?

– Ja, det tycker jag. Det är mycket hänförelse runt bröllopet, men det finns en massa andra berättelser som inte kommer fram.

Vad ska du själv göra på bröllops­dagen den 19 juni?

– Egentligen skulle jag inte vara i Sverige då, men vill gärna vara här. Det är en historisk händelse och spännade att vara med om.

”Blått blod” har premiär på bio i morgon, fredag. Filmen visas på SVT2 på nationaldagen, den 6 juni, kl. 20.00.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.