Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

P&G går som tåget – smalnar av målgrupperna rejält

Publicerad: 31 juli 2019, 12:23

Världens största annonsör fortsätter att skruva på marknadsstrategierna, bland annat har man övergett breda målgrupper till förmån för långt mer nischade.


Ämnen i artikeln:

Procter & Gamble

FMCG-koncernen Procter & Gamble är med varumärken som Gillette, Always och Ariel världens största annonsör.

De senaste åren har koncernens varumärkeschef Mark Pritchard varit ute på något av ett korståg där han krävt mer transparens från nätjättarna samtidigt som han ställt sig frågande till hur effektiv riktad annonsering är. Pritchard har bland annat skurit ned på de digitala medieinvesteringarna med omkring två miljarder kronor, pengar som istället lagts på traditionella medier. Man har även skurit ned rejält på sina byrårelationer.

LÄS MER: P&G drog ned på sin digitala marknadsföring – ökade räckvidden

Under gårdagen presenterade P&G årets andra kvartalsrapport. Under kvartalet såg P&G sin försäljning öka med sju procent, att jämföra med konkurrenten Unilevers 3,5. En del av de ökade intäkterna förklaras av att man höjt priserna på en rad produkter utan att vare sig återförsäljare eller kunder köpt mindre. Trots den ökade försäljningen redovisade man dock en förlust, en förlust som i huvudsak bygger på en nedskrivning av värdet på Gillette. Kvartalsrapporten slog analytikernas förväntningar varpå aktien sköt i värde.

LÄS MER: P&G drar ned på byråer – rejält

På marknadsföringssidan då? Jo, P&G fortsätter att spara och medieköpen sjönk både i absoluta tal och i förhållande till försäljningssiffrorna. Totalt minskade man medieköpen med cirka 2,5 miljarder i förhållande till samma kvartal förra året. Främst har man satsat på att minska frekvensen av digitala annonser och istället satsat på bredare kampanjer. En stor del av pengarna har dock inte försvunnit från marknadssidan utan istället lagts på kostnadsposten "marketing reinvestment". Återinvesteringarna har varit större än nedskärningarna.

– Vi har ökat den typ av annonsering som får dig att tänka, prata, skrata, gråta och i slutändan köpa; annonsering som driver tillväxt för kategorier och varumärken;annonsering som sätter den högsta av standarder för kreativitet, påverkandet av attityder och som till och med lyckas påverka populärkulturen, berättade P&G:s vd David Taylor under ett konferenssamtal med inbjudna medier.

Noterbart är även att P&G valt att smalna av sina målgrupper. Tidigare har man använt sig av standardmålgrupper av typen "kvinnor 19-45" men numera segmenterar man istället efter målgrupper av typen "förstagångsmammor" och "par som precis köpt sin första tvättmaskin". Totalt rör det sig om 350 målgrupper.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Procter & Gamble

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.