Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pandemin har inte påverkat valkampanjerna: ”Det är inte bra inför nästa pandemi”

Publicerad: 24 augusti 2022, 11:05

Mats Melin är kritisk till att pandemin inte tagit mer plats i valkampanjerna

Foto: Christine Olsson/TT

Pandemin följdes av hård kritik mot svensk vård, äldreomsorg och krisberedskap. Men kritiken har inte påverkat partiernas valkampanjer. Coronakommissionens ordförande Mats Melin tycker att det är dåligt, skriver Svenska dagbladet.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetValet 2022ValkampanjNyheter

Det var mycket som haltade under pandemin, nästan 17 000 personer med covid dog i Sverige. Äldreomsorgen fungerade dåligt, smittan tog sig både in på boenden, där äldre fick knapphändig vård och isolerade de äldre från sina familjer. Sjukvårdspersonal gick på knäna och planerad vård fick skjutas upp. Men i valdebatterna, utspelen och utfrågningarna är pandemin glömd, rapporterar Svenska dagbladet.

– Man förundras över det. Det är inte riktigt bra inför nästa pandemi, som vi vet kommer så småningom, säger Mats Melin, ordförande i Coronakommissionen, som granskade den svenska pandemihanteringen till tidningen. 

En förklaring till att pandemin inte satt mer spår i valkampanjerna kan vara att brottsligheten blivit ett dominerande tema. I SOM-institutets mätningar var kriminaliteten väljarnas viktigaste fråga förra året – trots att frågan tidigare inte ens legat i topp tre i valtider i SOM-undersökningarna.

– Det senaste halvåret har upptagits av kriget och dess effekter. Det kan man inte annat än säga är rimligt. Det är begripligt att befolkningen har dragit en lättnadens suck. Men beslutsfattare måste tänka framåt ytterligare och inte ta en kris i taget, fortsätter Mats Melin till Svenska dagbladet.

Nellie Pilsetnek

Reporter

nellie.pilsetnek@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.