Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pär Henriksson karriär: Politik, pr och vapen

Publicerad: 3 juni 2017, 12:50

Pär Henriksson

Foto: Andreas Elgstrand

Han drivs av övertygelsen om företagare som samhällsbärare. Resumé möter Pär Henriksson som i höst börjar rodda ett av Sveriges största och mest kontroversiella varumärken, vapenkoncernen Saab.


Ämnen i artikeln:

SaabPär HenrikssonSvenskt NäringslivModeraterna

Orange, gult och rött. Den ikoniska färgkombinationen genomsyrar nästintill allt på Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm. Pär Henriksson, ansvarig för politisk analys och strategi, stegar in i ett konferensrum där fåtöljer, golv och lampor bär någon av de respektive nyanserna. Till och med kaffekopparna är apelsinfärgade.

Han slår sig ner i bortre änden, invid en eldstad som har lockat fram viss dumdristighet.
– Man måste anmäla om man ska använda den, eftersom de måste justera en ventil. Det var någon som inte visste det och tände en brasa, så det rökte in. Det medförde åtminstone en bra sak, och det är att alla vet hur den funkar nu, säger Pär Henriksson skojfriskt och rättar till glasögonen.

Han har just återvänt till Stockholm efter ett besök hos sina framtida kollegor på Saabs kontor i London, inför höstens jobbstart. Pär Henriksson befinner sig mitt i ett karriärskifte. Efter nära tio år på Svenskt Näringsliv – fördelat i två vändor – blir han efter sommaren globalt ansvarig för varumärkesfrågor på Saab.
– Jag sitter i en position där jag känner väldigt mycket folk: konsulter, opinionsbildare och kommunikatörer. Det gör att jag ofta får länkar med jobb, som jag skickar till nätverk eftersom de vill ha folk som söker. Så var nog också tanken med den här annonsen. Men istället fastnade jag för den för egen del.

Vad var det som lockade?
– Jag hade inte tänkt byta jobb. Så har det alltid varit, att jag har trivts på mitt jobb och därför inte aktivt sökt mig bort. Men om det har dykt upp möjligheter som jag känner att jag måste testa, så har jag aldrig tvivlat. Den här möjligheten, att jobba för ett svenskägt internationellt företag som har verksamhet över hela världen och högst intressanta produkter – det är svårt att säga nej till.

Bland Saabs produkter finns u-båtar, radarövervakningssystem, stridsflygplanet JAS Gripen och granatgeväret Carl Gustaf. Sistnämnda vapen används i ett trettiotal krigs- eller konflikthärjade länder som Burma, Irak och Vietnam. Saab är, tillsammans med Sveriges regering, ofta föremål för kritik för dess vapenexport.

En av de senaste årens debatter har handlat om Saabs radarsystem Erieye, som ska ha använts i diktaturerna Saudi-Arabiens och Förenade Arabemiratens attacker mot Jemen. Attacker som av Human Rights Watch rubricerats som krigsbrott.

Att jobba med att sälja vapen är därför långt ifrån självklart för alla, av moraliska skäl. Men Pär Henriksson är trygg i sin hållning.
– Alla länder har rätt till ett försvar, så jag har inga problem med att jobba för en vapentillverkare. Sen är det upp till Sveriges riksdag och regering att avgöra vilka länder Saab får sälja till – det är en separat fråga. Saab följer de lagar och regler som finns i Sverige och köparnas marknader. Dessutom har bolaget en hög nivå vad gäller etik och antikorruption, och jag tror att man har lärt sig av de historiska misstag som uppenbarligen har begåtts.

På sätt och vis innebär karriärsteget att han fördjupar sig ytterligare i sina rötter. Dels älskar Pär Henriksson svenska varumärken. Han visar och beskriver gärna de attiraljer han dagligen bär: De svenska entreprenörerna Nividas unisexglasögon som är specialbeställda från butiken runt hörnet, och den svenska och uppblåsbara innovationen Hövding som han har kring halsen när han cyklar, istället för en vanlig hjälm.

Dels har han alltid varit fascinerad av internationell säkerhetspolitik och globala samhällsfrågor. Pär Henriksson erinrar sig jordgloben i barndomsrummet och inte minst biblioteket i Värmländska Kil: En rektangulär och låg betongklump byggd 1972 (bara två år innan Pär Henriksson själv), färglagd med blygsamma och matta kulörer. Där kunde han sitta dagarna i ända och sluka böcker eller tidskrifter om allt som hände omkring honom.
– Jag skulle ha svårt att skriva en bok om min uppväxt, för den var så trygg och händelsefattig. Jag präglades mer av det som hände ute i världen. Sovjetunionen föll, och Berlinmuren likaså. Jag växte upp i en brytningstid där efterkrigstidens modell stöptes om och möttes av Bill Clinton, Tony Blair, växande ekonomier och internet. Och då var biblioteket mitt fönster till en större värld.

Samtidens framåtrörelse med starka kapitalistiska vindar präglade hans politiska hållning. Moderaterna låg rätt i tiden med tal om Östeuropas befrielse, teknisk utveckling och frihetsideal. Under gymnasietiden i Karlstad blev därför det blå partiet Kil-sonens hemvist.
– Jag kände väldigt starkt att varje människa har rätt att forma och bestämma över sitt eget liv. Där var Moderaterna det tydligaste partiet.

1996, året efter att Sverige gått med i EU, fick Pär Henriksson sitt första politiska uppdrag. Han hade bara någon termin kvar till sin politiska kandidatexamen i Karlstad, när Gunilla Carlsson (senare biståndsminister 2006-2013) erbjöd honom att jobba som hennes assistent i Europaparlamentet i Bryssel.
– Så jag hakade på. Det rådde nästan en form av nybyggarkultur där. Man fick dra in telefon själv, fixa internetuppkoppling med uppringda modem och telefonsvarare med kassettband. Och fax såklart. Det var en annan tid. Man kan rikta mycket kritik mot EU, men det är otroligt lärorikt och givande att jobba i en sådan kosmopolitisk smältdegel.

Efter drygt ett år flyttade han till Stockholm för att jobba en vända på riksdagskansliet i Stockholm. Men redan då var han övertygad om att det är sunt för demokratin att skifta mellan politik och andra yrken. Han hade förvisso arbetat i livsmedelsbutik och på hotell som ung, men han ville ha mer kött på benen. Och vad kunde då vara bättre än kommunikationsbranschen.

– För politik är kommunikation. Politik handlar om att bygga förtroende för det du tror på och att få folk att rösta på dig. Kommunikation är kärnan för att lyckas med det.

Så Pär Henriksson värvades som konsult till Rikta Kommunikation – en byrå som dock efter lite alltför våghalsiga affärer gick i konkurs. Så han fick snällt söka sig vidare till Spider Relations som lyckades bättre med att rida på it-boomen.

I samma veva, 2001, valde Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivareföreningen att gå samman. Resultatet blev Svenskt Näringsliv – vilket innebar att två redan historiskt starka varumärken skulle de bli tvungna att bygga ett gemensamt sådant från grunden.
PJ Anders Linder, som då var kommunikationsdirektör, behövde någon som kunde rulla ut varumärket. Där kom jag in i bilden. Det var otroligt lärorikt att jobba med allt från varumärkesidentitet till att rent praktisk byta ut loggor som fanns i alla möjliga sammanhang, och inte minst internkommunikation.

Tre år senare under en period som konsult för JKL återvände det politiska suget. När alliansen hade vunnit valet 2006 stod han redo med nära tio färska år som kommunikatör i ryggsäcken, samtidigt som Moderaterna behövde en ny kommunikationschef.
– Jag hade hjälpt till lite under valrörelsen och när Per Schlingmann frågade om jag ville ha rollen så var det självklart. Ett parti i den positionen är utsatt för extrem granskning, så jag brukar säga att man som kommunikationschef är tvungen att läsa allt för att ha stenkoll på allas synpunkter: Sportsidorna, nöje, kultur, nyheter – till och med seriestripparna.

Men så kom opinionsmätningarna som på beställning
– Då får man veta att man lever. När man faller så kraftigt som vi gjorde så börjar det blåsa rejält internt, och alla blir kritiska. Jag hade nog kunnat jobba kvar, men ambitionen var ändå hela tiden att göra en mandatperiod och sedan lämna över. Jag tror det var helt rätt beslut, man ska inte försöka upprepa vad man gjort i tidigare valrörelser.

Därmed fick han anledning att backa bandet ännu en gång, att återvända till Svenskt Näringsliv och dess småföretagande medlemmar, innan han själv blev global chef för ett av medlemsföretagen, Saab.
– Jag blir helt fylld av energi av att träffa människor med affärsidéer som de vågar satsa på.

Det är en drivkraft?
– Ja, verkligen. Jag tycker det är viktigt att röja alla hinder ur vägen, så att det ska vara så enkelt som möjligt att få igång verksamheterna. Det är en helt avgörande kamp – hela landets välfärd hänger på det. Därför är det också extra kul att jobba för Saab, som är en av landets bärande företag.

Pär Henrikssons 5 karriärtips

- Arbeta hårt och var lojal mot både dig själv och din arbetsgivare
- Byt jobb ifall du inte trivs
- Se till att ha en bra chef
- Testa saker du inte tror att du kan
- Rekrytera personer som är smartare än vad du är​

Fakta / Om Pär Henriksson

Ålder: 43.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Uppvuxen: Kil, Värmland.
Familj: Fru Catharina, dvärgschnauzer Hilma.
Tjänar: 1 850 000 (2015).
Karriär i korthet: Moderaterna, Rikta, Spider Relations, JKL och Svenskt Näringsliv. Saab från efter sommaren.
Utbildning: Statsvetenskap och rättsvetenskap. Marknadskommunikation på Berghs.
Drömjobbet: Kommunikationschef AIK Fotboll.
Medievanor: Sveriges Radio, Politico, Guardian, Washington Post, Financial Times, Omni.
I Lurarna: Jade Jackson. Diverse poddar, bl a Intresseklubben Antecknar och Obiter Dictum.
Lästips: Allt av Ian McEwan och Donna Tartt.
Rekommenderar: Alla borde läsa mer skönlitteratur och skaffa en hund. Världen skulle bli så mycket bättre.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.