lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Paul Hansen

Publicerad: 3 juni 2009, 13:25

Paul Hansen på DN är en av Sveriges mest belönade pressfotografer. Är dagens bild på ettan i DN årets bild? Paul Hansen själv tvivlar.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPaul Hansen

PW

Peter Willebrand


Årets bild? Dagens Nyheters förstasida idag.

Årets bild?
Paul Hansen bild av för tidigt födda Michelle Olofsson får halva DN:s förstasida idag.  Rubriken är För tidigt födda välkomnas till livet.
Men det enda man ser av Michelle Olofsson är en hand som sticker upp, som en livskraftig symbol.  
Ett rörande ögonblick som fått bloggkollektivet att redan utse bilden till Årets bild, bland dem Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan.
Men Paul Hansen själv tycker inte att bilden håller den klassen.
– Nej! Min DN-kollega, den lysande Fredrick Funck, berättade för övrigt i morse att han tog en liknande bild redan för tio år sedan, med den stora skillnaden att den gången var barnets hand knuten i en näve. Jag skrattade bara och konstaterade att allt var mer härligt revolutionärt på den tiden.

Men du måste väl ändå hålla med om att den är en känslomässigt stark bild?
– Jo, men jag hade hellre haft en rubrik av typen Hallå livet, här kommer jag!  Liter mer hoppfullt. Men det är förstås roligt att de drog så mycket på ettan på en lite annorlunda bild. Det var jättekul, eftersom de ofta vill ha bilder som är mer rakt på. Den här är mer underfundig.

Hur tänkte du när du tog bilden?
– Michelle var en väldigt livlig flicka och viftade mycket med händerna. Jag försökte få med båda händerna, men så dök ena handen upp. Det blev bra med teddbybjörnen i bakgrunden och v:et som sänghimlen formade. Det gav en hemkänsla, trots att vi befann oss på ett sjukhus.

Vilken annan bild från i år är du mer nöjd med, eftersom du nu inte verkar tro att den här räcker till Årets bild?
– Jobbig fråga. Men jag följde en liten kille, Felix från Trollhättan, under 1,5 år.  Hans sjukdom kunde botas om han fick stamceller från ett syskon. Han fick också en lillasyster Emma Jag är speciellt nöjd med bilden där han lyssnar på sin mammas mage. Jag är glad att jag fick vara med och att bilderna blev bra.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev