Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peje Emilsson

Publicerad: 30 juni 2009, 08:16

Peje Emilsson, pappa till Kreab Gavin Anderson, som fick ta emot Veckans Affärers pris ”Social Capitalist Award”. En del lägger sina pengar på för dyra villor medan du köper bokbussar och startar skolor?


Ämnen i artikeln:

AlmedalenVeckans AffärerPeje Emilsson

Peje Emilsson, social kapitalist.

– Jag vill gärna göra något som gör skillnad för så många människor som möjligt. Jag har alltid arbetat enligt principen att man måste jobba för det man tror på. För mig är pengar inte ledstjärnan utan det är att göra det bättre för människor.

Är det även Kreabs affärsidé?
– Fun and profit. Man måste ha kul, då kan man också tjäna pengar. Tjänar man inte pengar är det inget kul. Det hänger ihop.

Priset delades ut av socialminister Göran Hägglund, det måste vara varje lobbyists våta dröm att lyckas få ett pris av en politiker?
– Haha, ja, det kan man säga, det kändes väldigt hedrande.

Hur mycket pengar har du själv satsat på dina sociala projekt?
– Det är åtskilliga tiotals miljoner kronor.

Kan man säga att du agerar som en politiker som inte är folkvald och med en kassa som inte kommer från skatter?

– Nej, det kan man inte säga. Jag ser ju till att använda skattebetalarnas pengar så smart som möjligt genom tillhandahålla tjänster som folk vill ha, men med en gemensam finansiering.

I motiveringen står det ”För ett värdebaserat, långsiktigt och uthålligt entreprenörskap, som gifter samman sociala ambitioner och politisk fingertoppskänsla med förändringsvilja och affärsmannaskap, och där vinsten ses som bekräftelsen på ett kvalitativt resultat”. Men tjänar du några pengar?
– Ja, i slutändan. Gör man inte det ska man inte hålla på med det. På Kunskapsskolan har vi fyra kronor i vinst på varje hundralapp. Det har tagit tio år att täcka upp de förluster som vi gjorde under de första åren.

Inriktningen på dina sociala projekt har följt din ålderskurva. Vad kan vi vänta oss härnäst?
– Det är brett och nu kommer Silver life om hur man ska hantera ålderdomen, ett nytt projekt inom älderomsorg. Jag kommer inte nöja mig med den omsorg som dagens politiker erbjuder.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.