Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Persson mörkade SVT-avtalet

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Statsminister Göran Persson borde ha registrerat sitt avtal med SVT. Det säger professor Gunnar Bramstång, landets främsta expert på offentlig rätt. "Frågan kommer upp i konstitutionsutskottet", säger avgående KU-ordföranden Per Unckel.


Erik Fichtelius skriver i ett PM om den hemliga dokumentären att avtalet "visades för och diskuterades med Göran Persson som godkände villkoren muntligen. Några papper har inte överlämnats eller undertecknats."Men att avtalet är muntligt spelar inte den minsta roll, påpekar professorn i offentlig rätt, Gunnar Bramstång:- Alla myndigheter har dokumentationsplikt, det finns inga undantag för regeringen. Även om muntliga avtal från rättslig synpunkt är tveksamma, ska de dokumenteras i form av en registeranteckning. Ur bevissynpunkt bör de helst ha någon form av ytterligare underlag.- Detta är viktigt för allmänhetens möjligheter till insyn och dess tilltro till våra myndigheter.- Formellt gäller inte förvaltningslagen för regeringen, men den har sagt att den ska följa lagens bestämmelser.Konstitutionsutskotten fick i dag in en anmälan från KU-ledamoten Ingvar Svensson om att granska huruvida avtalet innebär en inskränkning i SVTs möjligheter att granska statsministern.Moderaterna överväger nu ytterligare en anmälan om brott mot förvaltningslagens regler om registrering:- Frågan kommer under alla omständigheter upp i samband med KU-behandlingen, säger KU:s ordförande Per Unckel. Muntliga eller skriftliga avtal är enligt avtalslagen samma sak. Eftersom Persson sagt sig kunna vidta rättsliga åtgärder mot SVT måste han rimligen stödja sig på ett avtal. Då undrar vi varför detta inte registrerats?- Persson kan knappast hävda att han slutit avtalet som privatperson. Dels står det ju att SVT ska spegla hans gärning som statsminister, dels hävdade han i samband med debatten om användningen av statens flygplan att han var statsminister 24 timmar om dygnet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.