Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peter Melin har avlidit

Publicerad: 19 mars 2008, 12:41

Sydsvenskans chefredaktör Peter Melin har hastigt avlidit. Han blev 59 år gammal.


Peter Melin. Foto: Scanpix

Läs Resumés intervjuer med Peter Melin:

- Men hallå: Peter Melin

- Sydsvenskan Melins mission

Peter Melin avled av en hjärtinfarkt vid lunchtid på onsdagen. Han efterlämnar hustru och en son. På Sydsvenskan går redaktionschefen Jonas Gruvö in som ansvarig utgivare.

Peter Melin var en försvarare av tryckfriheten och tog aktiv del i den publicistiska diskussionen. I januari blev han den första mottagaren av Olle Stenholms pris. Juryns motivering löd:

”Som chef och ansvarig utgivare håller Peter Melin igång en levande, öppen och föredömlig debatt om pressetik och publicistiska beslut, i det dagliga redaktionsarbetet och med läsekretsen.”

Resume.se gjorde en intervju med honom i samband med att han fick priset. Då talade han om vikten av ett ständigt etikarbete på redaktioner och förklarade avsaknaden av en läsarombudsman på Sydsvenskan:

– Nej, utan jag anser att det är viktigare att man gör det själv. Jag är ansvarig utgivare och då är det min bild av hur vi hanterar de här frågorna som är viktig för läsarna. Det är bra att de får direktkontakt med ledningen och det är viktigt för reportrarna att ha direktkontakt med läsarna.
– Vi har också möten där vi dagligen tar upp pressetiska frågor.

Om nivån på pressetiken i Sverige sa Peter Melin:
– Finns det något mer seriöst i världen än svenska morgontidningar? Då kan man tolka det som att man är väldigt undfallande och försiktig om man blir belönad för etik. Men jag menar att det handlar om att man vågar ta tuffa beslut när man har en organisation bakom sig som vet var gränserna går.

Ett tufft beslut tog han senast i går kväll, när han beslöt att tidningen skulle publicera de så kallade Muhammedkarikatyrerna i dagens tidning. På grund av nyhetsvärdet, inte för att provocera någon, vilket han tydligt markerade när han försvarade publiceringen i Sveriges Radio i morse.

Han efterträdde Hans Månson på Sydsvenskans chefredaktörsstol. Dessförinnan hade han varit chefredaktör på Kristianstadsbladet i fem år. Tidigare hade han varit på Svenska Dagbladet i 20 år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.