tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peter Melin

Publicerad: 23 januari 2008, 10:53

Men hallå... Peter Melin, Sydsvenskans chefredaktör, som får Olle Stenholms pris för etik och debatt. Varför får du priset?


Peter Melin, chefredaktör på Sydsvenskan. Foto: Tobias Rydergren

– Jag har inte juryns motivering framför mig, du har den kanske?

”Som chef och ansvarig utgivare håller Peter Melin igång en levande, öppen och föredömlig debatt om pressetik och publicistiska beslut, i det dagliga redaktionsarbetet och med läsekretsen.”
Kan du vidareutveckla det där?

– Vi har haft ett arbete internt på tidningen där vi med möten på varje avdelning har byggt upp en policy kring etik. Dessutom har vi hanterat läsarbrev och kritik offentligt i tidningen. Rättelser markerar vi tydligt och jag har en spalt där jag hanterar sådana frågor.

Men ni har ingen läsarombudsman?
– Nej, utan jag anser att det är viktigare att man gör det själv. Jag är ansvarig utgivare och då är det min bild av hur vi hanterar de här frågorna som är viktig för läsarna. Det är bra att de får direktkontakt med ledningen och det är viktigt för reportrarna att ha direktkontakt med läsarna.
– Vi har också möten där vi dagligen tar upp pressetiska frågor.

Kan du ge ett exempel på en fråga som dykt upp?
– Oftast är det namnpubliceringsfrågor. Vi hade ju som exempel plastikkirurgen och Tito Beltran. När namnger vi personer? Det är frågor vi tar upp. De här två fallen har väl inte väckt så mycket intern debatt, det har varit ganska självklara beslut. Varje dag finns det ett par, tre principiellt viktiga beslut man som ansvarig utgivare måste diskutera.

Vad säger du om nivån på pressetiken i Mediasverige?

– Jag sa det under mitt tacktal. Finns det något mer seriöst i världen än svenska morgontidningar? Då kan man tolka det som att man är väldigt undfallande och försiktig om man blir belönad för etik. Men jag menar att det handlar om att man vågar ta tuffa beslut när man har en organisation bakom sig som vet var gränserna går.

Men det har ju blivit lite ängsligt om man ser på dina kolleger. Alla tar det väldigt försiktigt just nu.
Tycker du inte det?

– Det är nog en riktig reflektion. Framförallt debatten om att man inte ska namnge eller skriva något innan någon är dömd. Där finns det flera exempel på när vi på Sydsvenskan tidigt har varit ute men det handlar inte om att de personerna vi namnger anklagas för att begå något brottsligt. En fastighetsmäklare kan frias i nämnden men jag skulle ändå inte köpa en lägenhet av honom. Skojare som kommer undan med ekobrott ska man ändå skriva om. En tandläkare som anmälts 24 gånger men aldrig fällts är ett annat exempel.

Det låter som du har mer tilltro till pressväsendet än rättsväsendet?

– Nej, men jag menar att det finns ett moraliskt och etiskt ansvar långt innan det blir brottsligt. Det måste man skilja på och jag tycker att vi alltför ofta inväntar en fällande dom. Vi har ett ansvar mot läsarna och måste ge dem information för att de ska kunna fatta egna beslut.

Hur många gånger PO-anmäldes du förra året?

– Ett dussin gånger. Det blev en fällning, det var en privatpraktiserande läkare med en stor klinik som var åtalad för att han inte deklarerat sidoinkomster. Det var offentliga medel som försvann i hanteringen. Det fanns inget sakfel men man menade att vi just hade skrivit om det innan domen fällts och jag tycker att det var ett felaktigt PON-beslut. Vi friades av PO men fälldes av PON.

Var det Olle Stenholm som var PO då?

– Nej. Jag hade många ärenden när han var PO men under hans tid blev jag aldrig fälld – den vinkeln får du inte!

Vad hade du för relation till Olle Stenholm?

– Han var nere när jag var i Kristianstad. Och vi träffade läsare tillsammans. Jag lärde känna honom lite men inte närmare. Vi hade ju våra roller som chefredaktör och PO. Men jag uppskattade hans beslut och sätt att hantera PO-ämbetet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev