Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pettersson Åkerlund går i graven

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Pettersson Åkerlund, ett av Sveriges mest kända reklamfilmsbolag, läggs ner. Stjärnregissören Jonas Åkerlund, delägare och grundare på bolaget, förklarar beslutet såhär:- Det är med stor sorg vi lägger ner Pettersson Åkerlund, men både jag och Johan känner att det här är det bästa beslutet.


- Jag kommer att fortsätta jobba med Johan Renck även i framtiden. Nu känner vi att vi vill fokusera på att göra bra film själva och slippa allt bagage som det ibland innebär att driva företag, säger Jonas Åkerlund.Jonas Åkerlund startade Pettersson & Åkerlund 1994 med Lasse Pettersson och Johan Renck. I sju år var Lasse Pettersson vd, men när han gick till Tre Vänner tidigare i år, tog Maria Bergkvist över som ny vd. Sedan dess har verksamheten dragits ner en hel del och flera har också fått sluta.- Visst har vi rensat en del och idag är Petterson Åkerlund faktiskt ett riktigt sunt bolag. Det är inte därför vi lägger ner heller. Jag och Johan är bara alldeles för upptagna för att jobba, vi reser ju hela tiden.Både Jonas Åkerlund och Johan Renck arbetar idag allt mer utomlands, både vad gäller reklamfilm, musikvideos och långfilm. De har också nyligen etablerat ett nytt samarbete i London, "Exposed" via sin amerikanska partner HSI.- Men det har inget att göra med vårt beslut att lägga ner Petterson Åkerlund. Jag och Johan vill ju fortsätta göra bra svenska jobb, men vi ska göra det i ett betydligt mindre bolag. Förmodligen startar vi ett kontor ihop i Stockholm så småningom, säger Jonas ÅkerlundHur det ska se ut och vad det ska heta är ännu för tidigt att gå in på. Enligt Jonas Åkerlund är det inte ens klart än. Vad som ska hända med de övriga medarbetarna på Pettersson Åkerlund är inte heller klart.- Idag är vi elva på Pettersson Åkerlund och det är med stor sorg vi gör det här. Den värsta biten är just kompisarna på jobbet. Men de är alla duktiga och kommer snart att hitta nya jobb, det är jag övertygad om.Pettersson Åkerlund kommer att läggas ner när alla pågående filmprojekt är i hamn. I december ska byrån ska vara nedlagd. Delägare i bolaget är Jonas Åkerlund och Johan rRenck med 45 procent var och Lasse Pettersson med resterande tio procent.

Pia Grahn

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.