Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pihlblad: Det har varit fruktansvärt jobbigt

Publicerad: 6 december 2007, 11:48

Det kan mycket väl komma en bok från Anders Pihlblad om erfarenheterna av Schenström-affären. Han säger till Resume.se att han kommer att berätta sin historia. – Det har varit fruktansvärt jobbigt. Jag har identifierat både mina vänner och mina fiender, säger han.


Anders Pihlblad är redo för en comeback i rutan. Foto: TV4

Överåklagare Christer van der Kwast lade igår ned förundersökningarna mot före detta statssekreteraren Ulrica Schenström och TV4-reportern Anders Pihlblad. Det var ett väntat beslut för Anders Pihlblad som menar att det var det enda logiska att göra eftersom inget brott hade begåtts.

– Det var skönt att han har funderat färdigt. Det har utretts ordentligt och det tog 27 dagar. Jag funderade lite på hur lång tid det skulle ta för honom med alla julbordsnotor nu, för att inte tala om politikerveckan i Almedalen.

Till TT har Christer van der Kwast sagt att Anders Pihlblad och Ulrica Schenström har gett helt olika anledningar till varför de träffades, därför har han inte kunnat bevisa att det finns i tjänstesamband i träffen.
Anders Pihlblad vill själv inte kommentera innehållet i förhöret med honom, det som har sekretessbelagts av van der Kwast.

– Jag vet vad jag sagt i förhöret. Christer van der Kwast vet att inget brott har begåtts, det vet han mycket väl. Att han uttrycker sig som han gör tänker jag inte kommentera. Jag kommer inte att kommentera vad vi sagt i samtalet.

– Det har varit en omtumlande tid, förundersökningen har egentligen inte varit jobbigast. Allt runtomkring har varit jobbigt, framförallt för mina anhöriga. Själv är jag en garvad reporter som förstår spelets regler och jag är många erfarenheter rikare. Jag har identifierat både mina vänner och mina fiender.

Några exempel på fiender som identifierats vill han inte ge, men bland vännerna finns personalen på TV4. Han upprepar att det blivit många dunkar i ryggen och att stödet varit jättestarkt. Cheferna har också stöttat honom. Flera dagliga samtal har han fått, och såväl sms- som mejlinkorg har varit fylld.

Ett av mejlen som ligger kvar är från Aftonbladet-reportern Andrea Hökerberg, som bad om ursäkt skriftligen för den första artikeln om krogkvällen.

Han säger att han haft kontakt med Hökerberg även senare, men vill inte berätta mer om deras korrespondens.

– Jag känner ju henne sedan tidigare, hon har jobbat här,  och har ju fått någon hälsning från henne men vill inte gå in på det. Jag har inget beohov av att kritisera henne. Har jag ett behov av att säga något till henne så säger jag det till henne och inte någon annanstans. Jag känner inget som helst agg mot henne. Så fungerar jag inte som person.

Vad har du gjort under tiden?
– Jag tog kompledigt en vecka, redan innan hennes avgång. Sedan har jag varit i tjänst, med journalistiska arbetsuppgifter som inte synts i rutan. Men snart är jag tillbaka i rutan. Jag skulle nog kunna gå tillbaka när som helst men jag känner själv att jag vill smälta det här lite grand. Jag får citera guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger: I’ll be back.

Vilka kontakter har du haft med Ulrica Schenström sedan den där kvällen?
– Under hela den här tiden som förundersökningen pågått har vi inte haft någon som helst kontakt. I övrigt, när det gäller vilka kontakter jag har med olika människor i den politiska sfären så vill jag inte kommentera något. Det är en princip.

Har du haft några kontakter med Aftonbladet?
– De har aldrig intervjuat mig. De kontaktade mig inte heller vid det tillfället (när första artikeln skrevs) och att jag sedan inte intervjuats, det kan vara ett val från min sida också. Det blir väldigt konstigt för mig att kommentera en artikel i Aftonbladet som deras reporter redan bett om ursäkt för innan publiceringen.

Han har som flera andra reportrar fått känna hur det blåser på andra sidan. Att bli fotograferad av en paparazzi är ”en fruktansvärd kränkning, oavsett nyhetsvärdet i bilden”.

Tycker du att det behövs en annan lagstiftning kring detta?
– Det har jag ingen åsikt om.

Du är journalist och har fått känna på hur det är på andra sidan, tycker du att det generellt behövs andra lagar eller annan praxis för pressen?
– Jag har väldigt mycket tankar kring det här och jag har väldigt mycket att berätta när det gäller just den situation som jag varit utsatt för, väldigt mycket spännande att berätta. Och det kommer jag göra, när jag får lite distans till hela den här historien. Men jag har väldigt mycket intressant att berätta och erfarenheter att dela med mig av.

När? Blir det en bok?
– Jag har inte tagit ställning till det. Som sagt, vi får se vad som händer.

När Anders Pihlblad kommer tillbaka i rutan har han ett antal saker på gång. Han kommer att ”synas och märkas mycket, som vanligt”. Han ser sig inte som någon doldis och så kommer det vara även fortsättningsvis.

– Man kan säga om detta att det har varit fruktansvärt jobbigt. Men det har nog varit värst för dem runt omkring mig. Man tål mer än man tror men vissa saker är fruktansvärt kränkande. Det är en utsatt position mitt i ett drev.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.