Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plattformarna misslyckas med att rensa bort fejkkonton – Instagram sämst

Publicerad: 24 juli 2019, 13:40

Resumé Insikt testade att köpa fejkföljare.

Foto: Montage

En kommande rapport från Natos kunskapscenter Stratcom visar att techplattformarna är dåliga på att hantera fusket med följare – som säljs och köps genom hundratals olika tjänster. Och Instagram är värst.


Ämnen i artikeln:

InstagramInfluencerFacebookInfluencer marketingInfluencers

Resumé Insikt har under våren granskat influencer marketing hårt, bland annat genom att anmäla 14 profiler till RO, få influencers att sälja en av våra kollegors rumpor, själva köpa fejkföljare och avslöjat manipulationsbolagens system för likes-försäljning. Problemet med fejkföljare är uppenbart.

En ny studie, som publiceras först om några veckor men som Dagens Nyheter har fått titta på, visar att plattformar som Instagram och Facebook gör lite för att rensa bort köpta följare. Detta var även något som stod klart när vi pratade med Instagram. Rapporten är gjord av Stratcom, som är Natos kunskapscenter för strategisk kommunikation, och ska bland annat fungera som underlag för EU-kommissionens arbete.

Efter att forskarna på Stratcom själva köpt manipulerade följare till sina kanaler och mätt engagemanget står det klart att Instagram är sämst på att rensa bort. Detta följt av Facebook, Twitter och Youtube.

På Instagram levererades mer engagemang än vad som beställdes och i princip ingenting rensades bort.

– En tidig slutsats man kan dra utifrån det här är att det behövs någon form av oberoende granskning av sociala medier-bolagen, säger Sebastian Bay, en av forskarna i studien, till DN.

Enligt Sebastian Bay har de kunnat slå fast att fejkföljare används till 80-90 procent i kommersiella syften, men det är inte uteslutet att det kan användas inom politiken.

– Tittar man på Facebook, till exempel, hade majoriteten av alla botar vi fick använts för att lajka någon politisk grupp eller sida tidigare.

Sebastian Bay anser samtidigt att lagstiftarna bör titta närmare på tjänsterna bakom manipulationen.

– Vi behöver diskutera industrin for manipulation och vad som ska tillåtas, säger Bay.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.