tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Poddar, böcker och filmer: Branschprofilerna ger sina bästa kulturtips

Poddar, böcker och filmer: Branschprofilerna ger sina bästa kulturtips

Rädd att sitta rastlös i mellandagarna? Resumé har samlat tips på poddar, böcker och serier från några branschprofiler. White Lotus är en serie som flera lyfter – tillsammans med favoriterna bland twitterkonton, nyhetsbrev och mycket, mycket mer.

Publicerad: 20 december 2022, 10:30

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Innehåll

 

Björn Owen Glad – Innovation lead på Chiffer

TV-serie
White Lotus, inte för historien i sig (den är ganska banal) utan för Mike Whites små, nästan osynliga, knep för att skapa spänning och känsla. Det är vackert, äckligt, charmigt och smutsigt på samma gång. 

Album
Jake Xerxes Fussels
Good and Green Again blev årets soundtrack. 

Utställning
Mr. Remember av Alex Da Corte på Louisiana Museum of Modern Art. Utan tvekan det bästa jag sett på flera år. 

Dokumentär
Nästan allt som SVT Kultur publicerar är värt att se. 

Bok
”Bredd” av David Epstein måste nog sägas vara senaste årets viktigaste läsning. Om vikten av att kunna lite om mycket, snarare än tvärtom. Trösterikt för notoriska och rastlösa generalister som jag själv. 

Janne Sundling – Journalist

Arthur Koestler ”Natt klockan 12 på dagen” och George Orwells ”1984”
Två böcker från 1940 respektive 1949 som är evigt aktuella. Klär av Moskvakommunismen, men även auktoritära och totalitära styren från alla tider. Lögnen och falskheten som ideologi.

UNITED24: Music for Ukraine - Spellista Spotify
Med kända och (för oss) okända artister. Och var annars hade man upptäckt ”etnic chaos-bandet” DakhaBrakha från Kyiv? Och ge ett bidrag här. 

Working Men's Club - Working Men's Club 
Technopunk och elektrobrittpop från Yorkshire som ett soundtrack till ett Storbritannien som just nu tycks gå mot en ny ”Winter of Discontent”.

Talande tystnad i SVT-nyhetsinslag
Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) i Norrtälje ska försvara en rejäl höjning av politikernas löner. Det går inte så bra. Och han avgick…

Se klippet här.

”Slow horses” Apple TV Säsong 1 och 2
Bäst bland tv-serier i år. Gary Oldman fantastisk med sin högst speciella managementfilosofi.

Emma Blom – Grundare av Social Industries

Böcker
Jag tycker man kan unna sig att läsa Nobelpristagaren i litteratur vid jul varje år. Förutom några helt sjukt tråkiga val av till exempel dramatiker och skit. Men i år är det (hon) särskilt aktuellt och jag ska själv läsa ’Omständigheter' om Annie Ernauxs egna erfarenheter av en illegal abort. Och så kan man reflektera över en stund hur det är att vara kvinna. Både nu och då. Och att skillnaderna tyvärr inte är tillräckligt stora. Det var skit då och det är skit nu (ibland).

Teve
Jag har alltid älskat filmer och serier som bygger på verkliga händelser. Det är dessutom väldigt praktiskt när man är en double screener, som jag. Det finns dessutom hur mycket som helst just nu! The Dropout (Disney+) är jättebra! Mindre bra är Spelskandalen (SVT) och The Playlist (Netflix), men dom senare har till och med over voice och det är ju kanon! Man behöver knappt titta upp. Svårare med double screen är tyska Faking Hitler (Viaplay) som jag ändå ser fram emot att se färdigt i jul. Man älskar ju en härlig gladskurk.

Poddar
Jag följer samma mönster på poddar och lyssnar uteslutande på fängslande historier om ofta ruskiga saker som hänt på riktigt. Missa inte *En mörk historia* och framför allt inte avsnitten om svarta änkan. Och för långa vinterpromenader i mörkret är både Fängelsepodden och lite mindre morddoftande ’Uppgång och Fall’ kanon ju. O-tipsar om alla manuslösa pratpoddar som småpratar om lucia under luciaveckan och andra aktuella saker som hänt.

Hanna Belander – Marknadschef på Nordax Bank

Foto: Maria Cruseman

Böcker
Jag gillade verkligen Karin Smirnoffs trilogi ”Jag for ner/upp/hem”, så var snabb med att köpa ”Sockerormen” när den kom. Har dock inte läst den än, så det tänkte jag göra i jul. Kanske ”Havsörnens skrik” också, om jag orkar hålla mig vaken.   

Serier
Jag kollar allt. Alltså verkligen ALLT. Pallar dock inte ett-avsnitt-i-veckan-grejen, så måste vänta tills det har kommit en hel säsong. Och föredrar brittiskt eller danskt. Här kommer iaf ett axplock av det jag har sett senaste veckorna:

Gav The good fight på HBOMax en chans och har snart plöjt 6 säsonger utan paus – inte det bästa jag har sett, men smart och skruvat och väldigt ”i” tiden.

Ramlade på Cheaters på SVT Play – småputtrig feelgood om kärlek och otrohet. Gullig liksom.

Nu har sista avsnittet av White Lotus kommit också, så ska väl hoppa på den ikväll tänker jag.

Och eftersom jag gillar danskt så rasslade jag igenom Dicte på Netflix här om veckan – myspysig kriminalserie från typ 2015. Perfekt att kolla på medan man plockar ur diskmaskinen.

Bästa serien ever är alltid The Wire så klart. Och hemma rullar barnen amerikanske The Office på tv:n i köket, som nåt slags soundtrack till livet typ. Alltid ett avsnitt på.

Poddar
Lyssnar bara på samma som alla andra redan har koll på – Alex & Sigge, Filip och Fredrik och Stormens utveckling när Jonathan är med (snubbigt inser jag nu, men det är som det är).

Charlie Stjernberg – krisexpert och konsult på Prime

Poddar
En poddserie som jag alltid brukar förmå människor som är nya i kommunikationsyrket att lyssna på är BBCs How they made us doubt everything. Den tar sin utgångspunkt i hur tobaksindustrin – med hjälp av bland annat kommunikatörer och forskare - fick oss att tvivla på sambandet mellan rökning och cancer, och hur sedan samma metoder nu används av klimatskeptikerna. Även om serien har ett par år på nacken funkar den i många avseenden fortfarande som en grundlektion i påverkanskommunikation.

Liksom många andra upptäckte jag Krigshistoriepodden i samband med den ryska invasionen av Ukraina. Avhandlar såväl historiska som mer nutida slagfält på ett mycket initierat sätt.

Men ska jag framhålla en podd-serie framför andra är det utan tvekan ändå P3 Dokumentär som vecka efter vecka lyckas skapa liv av större eller mindre nyhetshändelser. Genomgående skickligt berättat, initierat och välresearchat!

Filmer
Som förälder till relativt små barn är biobesöken begränsade till barnfilmer vilket gör att jag knappast kan betraktas som något sanningsvittne när det gäller film. Men jag ska inte skylla det bristande intresset på barnen – har nog helt enkelt lite för enkel smak för att kunna droppa några guldkorn. Med pistolen mot pannan säger jag därför avslutningsfilmen om Ray Donovan, den tyska crazyserien Kleo på HBO och Peter Jacksons Beatlesdokumentär (även om den kom i slutet av 2021).

Böcker
För mig handlar böcker mest om underhållning och följaktligen är det mest deckare som hamnar på nattduksbord. I boktravarna i år har Niklas Natt och Dags ”triptyk” 1793-1794-1795, samsats med Keplers senaste samt böcker ur Philip Kerrs Berlin Noir-serie. Att de böcker jag nämnde ingår i serier är sannolikt ingen slump, är helt enkelt svag för karaktärer som tillåts utvecklas med tiden.

Caroline Thunved – vd på Svergies Kommunikatörer

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Bok
Boken Glädje – Konsten att finna lycka i en osäker tid, för att den är helt fantastiskt härlig med Dalai Lama och Desmond Tutu – ett rent glädjepiller.

Boken Konsten att höra hjärtslag, Jan-Philipp Sandker – har ett par år på nacken men berättelsen i denna bok förblir magisk.

Serie
Jag är dålig på att titta på långa säsongsvältare, hittar inte tiden, men Homeland ett par jular sedan fick mig att sitta uppe till gryning flera dagar i rad.

Film
När jag tittar på film vill jag gärna möta upp vår omvärld och den senaste nyhetssändning så jag väljer oftast feelgood – jag säger Ett rop på frihet eller jag gillar mer den engelska titeln The Shawshank Redemption – en film jag kan se om och om igen. Och när vi ändå är inne på spåret favorit i repris – Notting Hill.

Podd
Nja jag säger i stället P1 och Spanarna – bästa året om att börja lördagen med tillsammans med en stor kopp kaffe. Och när de har sommaruppehåll så lyssnar jag ikapp på Söndagsintervjun.

Petter Lublin – creative director, Prime

”Wind of change”, Crooked - Är Scorpions klassiska låt i själva verket skriven av CIA som en påverkanskampanj för att störta sovjet? Episk pr-inspiration oavsett sanningshalt. 

”Conceptual art” bok av Tony Godfrey - en bibel för enkla starka idéer. 

Ukrainian Meme Forces Twitterkonto - Att Ukraina vinner kriget på sociala medier är sen gammalt. Fortfarande lika inspirerande att följa. 

”The daily” podd – NY Times är bäst på att analysera all djävulskap som händer i världen omkring oss. 

”The Daily Show” - Trevor Noah är bäst på skämta om all djävulskap som händer i världen omkring oss. 

Pia Grahn – Kommunikationsdirektör, Citycon

Podcast
Jag är en Oprah-fan är min och har varit det så länge jag kan minnas. Därför är också podden ”Oprah’s Super Soul” en given favorit för mig. Intressanta intervjuer, ämnen, teman. En klassiker.

Serier
Advokatserier är en personlig favorit och mitt tips är att återse några av de bästa, Suits och The Good Wife. Och över helgerna så borde man också återse West Wing, en av världens bästa serier någonsin.

Ett serietips till: The Split på SVT. Nicola Walker är fantastisk, så är hela rollbesättningen. Se den.

Patrick Kampmann – senior rådgivare på Friends agenda

Serier
Jag tycker om när serier vågar ta slut och inte bara maler på säsong efter säsong. Besinning före girighet! Du har förmodligen redan sett strålande SE0 The Bear, SE0 Severance och SE0 1899 etc så jag tipsar om lite skåpmat från i våras i stället: The Resort - fint litet mysterium som lägger ett oväntat pussel. 

Midnight Mass - jättefin men lite bortglömd Netflixserie om bot, nåd och ånger. 

Film
The Sparks Brothers - en två år gammal film vi såg först i år. Som tur är. Jag har alltid tyckt att Sparks är lite väl mycket ”artpop”. Har svårt för spexmusik. Efter att jag hade sett filmen är jag omvänd. Det är inte bara en underbar berättelse om envishet, integritet och kreativitet, dessutom är filmen lite av en estetisk triumf. (Har man fomo-komplex tittar man i stället på Moonage Daydream.)

Musik
Musik är ju tidsmaskiner och jag följer inte nya släpp på det sättet men jag råkade se en underbart nonchalant Smiths-cover av Jess Bess i något flöde, hon har släppt några låtar som jag gillar mycket. ”Obsession Came” har jag nynnat på mycket i december. 

Podd
2021 spawned a monster och 2022 blev det därför mycket politik- och samhällspoddar. ”Mriya Report” är egentligen knappt en podd, det är samtal från Twitter Spaces som släpps oredigerat på Spotify. Det är låååååånga samtal med inbjudna experter gällande läget i Ukraina. Exempel: Hur funkar egentligen statssanktioner och vilka finns kvar att utverka? Det svarar Agathe Demarais, Global forecasting director på the Economist Intelligence Unit (EIU) grundligt på och orkar problematisera dess olika bieffekter. Ja du förstår, skadat initierat och lärorikt. 

Bok
Meditations on the Tarot: A Journey into Christian Hermeticism. Boken undersöker noggrant och esoteriskt vad det är att vara människa. Tror jag, för jag har inte lyckats läsa ut den ännu men det är mindre viktigt, den verkar vara som min absoluta favoritbok: Dag Hammarskjölds ”Vägmärken”, en bok man ska ha med sig jämt och bläddra i när existensen känns för tom och man behöver inspiration. Den är dock lite av en tegelsten så den är väl kanske inte optimal att släpa omkring på.

Casper Törnblom – tf vd på 500

The Cultural Tutor
Ett ljuvligt twitterkonto (och nyhetsbrev) som i en rasande tempo skriver otroliga trådar om mer eller mindre avgörande kulturella skeenden. Tillexempel vad som egentligen är grejen med det gigantiska tornbygget i järn, också känt som Eiffeltornet, George Orwells regler för skrivande, de vackraste målningarna av månen eller varför våra städer behöver fler träd.

Politiken
Samtidigt som man till stor del är tröttare än någonsin på det politiska samtalet lyckas Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar vecka efter vecka måla bilden av det politiska Sverige med nya färger och penslar som aldrig sviker.

Yung Lean: In my head
Henrik Burmans
dokumentär om det svenska världsfenomenet Yung Lean finns nu på SVT Play. Mörkt och gripande om den fascinerande och såriga historien om artisten Yung Lean och personen Jonatan Leandoer. Släpper nytt album den 3 februari.

Don DeLillo – Under jord
Fick denna tegelsten till storverk av en vän i 30-års present och trots att jag bara hunnit ta mig igenom knappt tio procent är det en otroligt vacker, självlysande och drabbande bok om livet, levnadsöden och det amerikanska 1900-talets andra halva. Får ägna julledigheten åt att fokusera på resterande 900 sidor. 

 

Canan Yasar – grundare och creative director, Obeya

Den stora skrivboken – Agota Kristof
Jag får inte nog av att rekommendera den här boken. Knockade mig som en käftsmäll. Språket, berättelsen, karaktärerna – inget jag har läst förut. Ser verkligen fram emot uppsättningen av den på Dramaten i vår (ja, jag har redan köpt biljetter). Hoppas att föreställningen är lika bra som boken.

Processen
Sedir Ajeenahs
kokbok Processen. Aldrig någonsin har en kokbok varit så vacker och så inspirerande. Men framför allt är hans mat så himla enkel att laga. Bästa som finns för en som inte gillar att krångla till saker.

Världens värsta människa
Den här filmen har precis allt man önskar sig av en romantisk komedi. Eller är den ens en sån? Den går liksom in på djupet av så många frågor som vi alla egentligen borde ställa oss. Bort från ekorrhjul och prestation. Se den!

Mellanösternpodden
Min bästa podd om mitt bästa område! Genier som tar sig an komplex info och berättar på ett sätt så att vi dödliga förstår. Finns dessutom ingen behagligare röst än Cecilia Uddéns. Sörjer absolut att de nu lägger ner.

Invandrare för svenskar
Längtade varje vecka efter ett nytt avsnitt! Ahmed Berhan som en otrolig programledare där varenda replik fick mig att skratta högt, blicken i Thanos Fotas ögon när han var på väg att dra ett skämt och Kenxo Slays svar på vad Baba Ganoush är för något… Hysteriskt kul för många, men kanske allra mest för oss som är uppväxt med flera språk. Det här ÄR public service när det är som bäst!

Yargi
Jag lovar, detta är inte en klassisk turkisk telenovela. Den här serien är mer som ett kriminaldrama med väldigt snygga huvudrollsinnehavare. Bra tempoväxling och ständigt ifrågasättande om vem som ligger bakom allt. Älskade första säsongen, älskar inte andra säsongen.

 

André Frisk – grundare, Wikberg & Frisk

Böcker
1. Kärlekens konst av Erich Fromm. Otrolig bok som går igenom vad kärlek är, olika typer av kärlek och om det bara är en känsla, eller om det också är en konst. En otrolig bok som verkligen gräver ner sig i mellanmänskliga relationer och kärleken man kan visa olika typer av personer i sin närhet. Nu är så klart varma mellanmänskliga relationer inget vi håller på med i Byråsverige, men rekommenderad läsning alldeles oavsett! 

2. Vi ger oss aldrig av Johan Wicklén. En av årets absolut bästa böcker, som går igenom det haveri som svensk narkotikapolitik ändå är. En bra och sund genomgång av hur ett litet fundamentalistiskt gäng formade, och förstörde, svensk missbruksvård och narkotikapolitik. Bra läsning för den som behöver nya perspektiv på en svår fråga. 

3. Vanessa Frank-böckerna av Pascal Engman. Med inte helt ospännande namn som kokain, råttkungen, och Eldslandet har Pascal verkligen brutit ny mark när det kommer till krim. Hans sätt att beskriva samhällsfrågor såsom incel-rörelsen men utifrån ett spännande och ständigt utmanande berättande är svårslaget. Så det blir svårt att lägga ner böckerna, och det verkar som vart man än reser i världen så ser man någon av Engmans böcker översatta till det lokala språket. Pascal bygger svensk softpower runt om i världen med andra ord. Man blir nationalromantiker för mindre. 

Poddar
1. Krigshistoriepodden. Förvånande hur bra, roligt, seriöst och avslappnat programledarna kan beskriva krigets elände, men också det det långtråkiga och de logistiska utmaningarna. Mitt favoritavsnitt är nog Korstågen: de LOL:iga bitarna. Lyssna! 

2. Dagens story. SvDs podd där dom behandlar ett aktuellt ämne på cirka 15 minuter. Gedigen och informativ journalistisk som alla borde lyssna på! 

3. EconTalk. Vilken otrolig källa till information kring ekonomi, världen, filosofi och annat spännande, ledd av Russ Roberts som forskar vid Stanford Universitys Hoover Institution. Alltid en spännande gäst, och bra fördjupningar. Kan varm rekommendera avsnitt 687 med Anja Shortland om kidnappningar, och hur interaktionen mellan de olika parterna funkar, samt hur man skapar en kidnappningsförsäkring. 

 

Marta Karlqvist – vd, BCW

Serier/film
White Lotus säsong ett får man bara inte missa. Svart humor, oväntad händelseutveckling och ett fascinerade persongalleri, med i huvudsak för mig hittills okända skådespelare, gjorde den till en sträcktittare. Såg också nyligen Once Upon a Time in Hollywood, med i allra högsta grad kända skådespelare, men minst lika bra.

Böcker
En av de böcker jag ofta återkommer till är Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Márquez. En fantastisk bok som spänner över generationer där fängslande karaktärer, magisk realism och humor blandas friskt. En riktig klassiker!

Dessutom kan jag rekommendera Ken Folletts århundradettriologi. Fiktion blandat med de dramatiska verkliga händelser som inträffade under 1900-talet. Skadar dessutom inte heller att böckerna är riktiga tegelstenar, nu när julledigheten drar i gång.

 

Hedvig Bruckner – Head of marketing, design and communication på Knowit Experience

Podcasts
En podd jag gillar att lyssna på just nu är 60 Songs that Explain the ’90s. I varje avsnitt dyker musikkritikern Rob Harvilla ner i en låt från 90-talet och går igenom den in i minsta detalj – texten, artisten, komposition, ljudbild, ja precis allt. Och så förklarar han hur låten hänger ihop med sin samtid. Man lyssnar på musik på ett nytt sätt efter att ha hört den. 

En annan kanske lite udda podd jag har på listan är Min död min begravning. Det är Barbro Ohlsson Smith som har gjort en podd om ett ämne hon tycker att vi talar om alldeles för lite. Jag hittade den när Diana Uppman delade det avsnitt hon är med i. Lars Fuhre är en annan branschprofil som också är med. 

Böcker
I år har jag inte hunnit läsa så mycket som jag skulle ha velat, men som många andra har jag i alla fall läst Björn Natthiko Lindeblads Jag kan ha fel. Han var onekligen en mycket speciell person. Så fint att han lämnat efter sig den här boken och dessutom massor av annat, som sommarprat, meditationer och diverse poddar. Skönt att varva ner till. 

Och på tal om buddhistmunkar vill jag rekommendera Det gudlösa folket av David Thurfjell. Är vi verkligen så sekulariserade i Sverige som vi tror och hur kommer det sig att det är just buddism vi är extra vänligt inställda till? Alla som säger att de inte är kristna men som bara råkar fira jul, hänger en stjärna i fönstret, gifter sig i kyrkan, döper sina barn och tror på ”något” bör läsa. 

 

Johan Bello – medgrundare, Acne

Foto: Yasmine Winberg

Efter att ha varit på Brilliant Minds tidigare i år så såg jag Howard Marks, tyckte han hade intressanta saker att säga, så jag läste denna bok av honom. Mycket intressant kring marknadscyklar: Mastering The Market Cycle.

En serie jag tyckte var lite extra spännande i år var ”The Watcher”. bra skriven, bra karaktärer.

Enligt Netflix har jag kollat på denna (hyfsat spretiga) lista:
- Taco Chronicles
- Clark
- Chefs table pizza
- Pirate gold of Adak Island
- Inside Bills brain

På Instagram har jag kommit i gång med ”save to collection” funktionen som varit enkelt sätt att spara inspiration, har skärmdumpat tidigare så du kan ju förstå skillnaden :)

 

Amanda Oxell – digital strateg, Narva

Har nyligen hittat @stadsmuseet på Instagram, ett konto som drivs av Stockholms Stadsmuseum. Personen som skriver copyn gör det så lustfyllt och lekfullt att det känns som att man plötsligt slängs i händerna på en vilt dansande, mustacheprydd herre på något oanständigt etablissemang under tidigt 1900-tal. Eller står på Skeppsbron iklädd hatt med en kungspudel i koppel. Eller hastar rakt igenom snöyran och julgransförsäljningen på Norrmalmstorg iklädd pälsmössa och lång rock. En helt vanlig tisdag alltså. 

Bilder-appen på telefonen. Populärkultur? Kanske inte. Men min Iphone har slut på utrymme.

Priset vi betalar, en dokumentär på SVT av Frida Söderlund som riktar strålkastaren mot delar vår bransch och kanske vår samtid. Se den bara.

Redaktionen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev