Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pr-experten om regeringens presskonferens: "Revansch för Löfven"

Publicerad: 27 juli 2017, 11:06

Foto: Faksimil

"Dagens presskonferens blev en mäktig revansch för Stefan Löfven" menar pr-byrån Westanders vd Patrik Westander.


Ämnen i artikeln:

RegeringenPatrik WestanderStefan LöfvenKriskommunikation

Efter att Alliansledarna under gårdagen aviserade att de tänkte lägga in ett mistroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kom Stefan Löfven och regeringen under förmiddagen med sitt svar. Många spekulerade i huruvida statsministern tänkte avisera sin avgång eller kalla till extraval, två utfall som inte blev av. Istället meddelade Löfven att både Johansson och Ygeman begärt entledigande från sina tjänster medan Peter Hultqvist sitter kvar på sin position, åtminstone tills dess att riksdagen beslutat om misstroende. Stefan Löfven har tidigare fått kritik för sina framträdanden vid presskonferenser och pr-experter menade att regerings hantering av it-skandalen var "ett skolboksexempel på dålig kriskommunikation".

– De har varit på defensiven sedan dag ett, agerat alldeles för långsamt och låtit sig styras av medierapporteringen. Infrastrukturminister Anna Johansson har under två veckor misslyckats med att förklara och skapa tydlighet i vad som verkligen har hänt, berättade pr-byrån Westanders vd Patrik Westander för Resumé.

Efter förmiddagens presskonferens får dock Löfven och regeringen bättre betyg.

– Dagens presskonferens blev en mäktig revansch för Stefan Löfven, menar Westander.

Stefan Löfven lät flera gånger under presskonferensen upprörd över både Alliansens val att lämna in misstroendevotum mot tre ministrar men även över frågor från journalister.

– Genom att offensivt presentera en större regeringsombildning, där försvarsministern fortsatt heter Peter Hultqvist, signalerade statsministern både politiskt ansvarstagande och tydligt ledarskap. De senaste tre åren har Löfven genom ständig träning i offentliga sammanhang blivit mycket tryggare i rollen som politiker och statsman. I rollen som fackordförande gjorde han också offentliga framträdanden men det ställs helt andra krav på en en regeringschef

Vad vill man skicka ut för signaler i ett läge som detta?

Det är väldigt viktigt för båda sidor att framstå som den mest ansvarstagande. Man försöker ta hänsyn till och påverka väljarnas bild av om det är oppositionen eller regeringen som agerar ansvarsfullt. I Sverige uppskattar väljarna ansvarstagande politiker som avstår från politiskt käbbel. Under hela dygnet före presskonferensendominerades mediebevakningen av alliansens företrädare som fick chansen att visa på just detta.

– Nu har Stefan Löfven lämnat ett klokt avvägt svar på Alliansens storslägga. Om Peter Hultqvist fälls av riksdagen tror jag att Löfven kommer att avgå och på så sätt lägga skulden för regeringskrisen på Alliansen, avslutar Patrik Westander.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.