Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pressat läge för RES

Publicerad: 18 oktober 2013, 13:05

RES Magazine Sweden AB, som ägs av Filini, redovisar en förlust på 1 miljon kronor för räkenskapsåret 2012. Moderbolaget har tvingats gå in med ett aktieägartillskott på en miljon kronor. Bolaget, Emma Publishing AB, där RES tidigare låg visar en ansamlad förlust på 3 miljoner kronor.


– Det är klart att det har varit tuff med likviditeten och att det tar ett tag att bli av med en sådan ryggsäck, säger Nils Norberg, som är vd för Emma Publishing, medan han sitter i styrelsen för RES Travel Magazine.

RES Travel Magazine redovisar en omsättning på 6,5 miljoner kronor för verksamhetsåret 2012, vilket kan jämföra med drygt 8,3 miljoner kronor för året dessförinnan. Resultat efter finansnetto går från en vinst på 66 000 kronor till en förlust på strax under en miljon kronor under samma period.

– Men 2011 var ett  förlängt år med 18 månader. Så man får ta  hänsyn till det vid en jämförelse, säger Nils Norberg.

Tidningen RES låg tidigare under Emma Publishing, men enligt vd Nils Norberg har verksamheten legat vilande under 2,5 år.
Räkenskaperna visar dock att Emma Publishing hade en nettoomsättning på 3,5 miljoner kronor för 2012, vilket kan jämföras med 4,5 miljoner kronor för 2011. Förlusten går från 167 000 kronor under 2011 till 179 000 kronor under 2012.

Emma Publishings redovisning visar också en ansamlad förlust på strax över 3 miljoner kronor.

Hur kommer det sig att Emma Publishing ändå redovisar flera miljoner i omsättning om verksamheten har legat vilande i 2,5 år?
– Vi har suttit med lite gamla kontrakt och hyrt ut kontorsstolar och liknande, säger Nils Norberg.

Varför har ni inte likviderat bolaget?
– Vi har begärt tillbaka flera miljoner från Skatteverket efter en EU-dom som ändrade tryckerimomsen från 25 till 6 procent. Så det är därför bolaget finns kvar, säger Nils Norberg.

– Vi har en momsfordran på tryckerier, inte skatteverket.

Av årsredovisningen och framgår att Emma Publishing har förbrukat allt sitt kapital.

I revisorns anmärkningar nämns också att styrelsen har underlåtit att ansöka hos tingsrätten att försätta bolaget i likvidation trots att man inte har hållit någon så kallad kontrollstämma.

– Det beror som sagt på att vi hoppas få tillbaka pengar från momsen. Det är inget olagligt att göra på det viset, säger Nils Norberg.

Moderbolaget till RES Travel Magazine, Filini, har kommit med ett villkorat aktieägartillskott på 1 miljoner kronor till sitt dotterbolag för att det ska undvika kapitalbrist.

Nils Norberg uppger att miljonförlusten beror marknadens utveckling samt att RES bytt säljare tre gånger under förra året.
– Det är inte så lyckat göra det precis, men det har sett bättre ut under årets första halvår och vi siktar på en vinst på 400 000–500 000 kronor för helåret, säger Nils Norberg.

RES hade 86 000 läsare under 2012.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.