torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykologin bakom plagiat – varför fuskar vi?

Publicerad: 10 oktober 2019, 12:38

Efter avslöjanden om plagiat har det i veckan stormat rejält kring podcasten Svenska Mordhistorier. I veckans Beteendebanken utforskar kommunikationsbyrån Rodolfo frågan om varför i princip alla fuskar.


Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Fusk och plagiat är inget nytt. Tvärtom så uppdagas upphovsrättsliga intrång titt som tätt. Det fuskas, härmas och stjäls skamlöst inom allt från reklamidéer till vetenskap – och nu senast i en av våra mest populära podcasts. Så hur kommer det sig att en podd med miljontals lyssningar kan komma undan med plagiat hela vägen fram till en boklansering? Har det blivit vanligare och mer accepterat att sno andras arbete? Och varför plagieras det överhuvudtaget egentligen?

Vad visar forskningen?

I en studie från 2010 jämfördes resultatet mellan en klass marknadsföringsstudenter från 1988 med en management-klass från 2008. I klassen från 1988 erkände ganska exakt hälften att de fuskat på något sätt. 20 år senare, alltså i klassen från 2008, var den siffran hela 100 procent.

Forskaren Dorothy L. R Jones, som jämfört resultaten från de två studierna, gjorde även egna undersökningar av studenter för att ta reda på varför de fuskat. Hos dem som erkände sina fusk toppades listan över de vanligaste orsakerna av att helt enkelt få bättre betyg. På andra och tredje plats kom orsakerna att medvetet ha skjutit upp uppgiften och att det varit tidsbrist.

Och vad betyder det?

Ofta när någon anklagas för plagiering försvarar sig personen med att det inte var meningen utan att det helt enkelt blev så. Men precis som Jones forskning visar, tyder mycket på att fusket ofta har sina förklaringar. Orsakerna är många. Vi vill bli omtyckta och beundrade av andra genom det vi skapar. Tidsbristen kan göra att vi struntar i att vara noggranna, även om vi vet att vi borde vara det. Dessutom kan det upplevas otydligt exakt var gränsen för plagiat går.

Att plagiering har blivit vanligare verkar det också finnas belägg för. Exakt vad det beror på är svårt att säga med säkerhet. Men vänder vi beteendevetarglasögonen mot dagens trender inom karriär och livsstil hittar vi ganska snabbt några bra ledtrådar. Idag mer än någonsin behöver vi skapa saker som är innovativa, banbrytande, underhållande, berörande, välproducerade – och gärna allt på samma gång. Kravet på kvalitativt och intressant innehåll har höjts, samtidigt som produktionstakten ökat i och med nya medievanor. På det privata planet bedöms vår framgång ständigt på sociala medier. Lägg då till att många av oss inte vet – och kanske inte har tid att bry oss – om det vi lämnar ifrån oss klassas som plagiat eller inte.

Forskningen säger helt enkelt att de flesta av oss är potentiella fuskare. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet inför kommande uppsatser, publiceringar eller idémöte. För oavsett om det är genomtänkt plagiat eller slarvig copy-paste kommer det med all sannolikhet bli påkommet.

Källa: "Is cheating the new normal?"

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev