Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Public service-fonder får nytt liv

Publicerad: 25 mars 2008, 09:55

Frågan om public service-fonder, som ska dela ut pengar till fler aktörer än SVT, SR och UR, har fått nytt liv i och med att regeringspartierna bjudit in företrädare för TV4, Axess och TV8 till en utfrågning. Men det blir inte i kulturutskottets regi efter att socialdemokraterna protesterat.


Läs mer:

- Adaktusson attackerar SVT:s public service-monopol

- Folkpartiet vill göra om public service-begreppet

Den långlivade idén om public service-fonder har lanserats vid flera tillfällen av folkpartiet och senast av Lars Adaktusson som kort efter att han gick till TV8 från SVT började argumentera för att fler aktörer skulle få offentliga medel för programproduktion.

Nu har regeringspartierna bjudit in kommersiella tv-chefer till en utfrågning om public service samtidigt som Rose-Marie Frebrans utredning börjar bli klar. Först ville man hålla en utfrågning i kulturutskottet.
Men ordförandeposten i utskottet tillhör oppositionen och Margareta Israelsson, kulturpolitisk talesman för socialdemokraterna och ledamot i utskottet , ville inte ta upp frågan eftersom den inte finns med i direktiven för utredningen.

– Vi bjuder inte in företag i frågor som vi inte behandlar. Jag kan tänka mig att de (alliansen) har som ambition att minska intäkterna för dagens public service-bolag, eller öka dem för andra, säger hon till SvD.

I artikeln säger Cecilia Magnusson (m) att syftet med att bjuda in tv-cheferna var att samla in kunskap och ställa frågan om fler aktörer än SVT kan omfattas av public service-begreppet.

I folkpartiets mediepolitiska program finns idén om public service-fonder med, men resten av alliansen har tidigare varit avvaktande. Nu blir det en utfrågning den 1 april, skriver SvD, men inte hos kulturutskottet utan i alliansens regi. Enligt Cecilia Magnusson är det inte för att man vill klämma in frågan i den pågående utredningen. Hon säger till tidningen att frågan ligger längre fram i tiden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.