Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pulitzer-vinnaren: Så överlever du i ett amerikanskt medieföretag

Publicerad: 11 augusti 2018, 17:03

Annika Granholm Törnqvist.

Foto: Will Bucquoy

Att hålla medarbetarna informerade kan leda till ett Pulitzer-pris. Det vet redaktören Annika Granholm Törnqvist, som berättar om The Santa Rosa Press Democrats prisade bevakning av bränderna i Kalifornien – och listar sina fem främsta råd för att överleva i ett amerikanskt medieföretag.


Ämnen i artikeln:

Microsoft

"Redaktionen behöver få mer kunskap om online-trafiken". Det var en av Annika Granholm Törnqvists första reflektioner när hon sommaren 2015 klev in som ny digital chef på Sonoma Media Investments – en lokal medieägare i norra Kalifornien, med The Press Democrat som en av fem tidningstitlar. Efter en tid började hon därför författa rapporter över den föregående veckans trafik som mejlades ut till alla medarbetare: mest lästa artiklar, mest sedda videor samt lästid, engagemang och spridning.

– Många insåg då att Facebook Live gick riktigt bra – även det en metod jag hade introducerat redaktionen för – så när branden bröt ut den där natten, var det också Facebook Live som användes.

Bränderna i norra Kalifornien rasade i oktober 2017 och pågick i en hel månad. De började i skogen, men spreds sedan till villaområden. Hela 6000 hus brann ner och 44 personer omkom. Redaktionen, bara 10 minuter bort från bränderna, var närmast en evakueringsplats för medarbetarna och deras familjer som de flesta bor i den hårt drabbade staden Santa Rosa.

För de flesta medier tog det stopp vid avspärrningsbanden, men The Press Democrats reporter Martin Espinoza och fotograf Kent Porter tog sig in till de brinnande husen.

– De sände i Facebook Live och videon är helt sanslös, den fick oerhört genomslag.

I videon får man följa med de två som djärvt tar sig fram bland övertända byggnader, medan det fräser och smäller från föremål som antänds. De skakande rapporteringarna i print och online belönades i våras med Pulitzer-priset, den finaste utmärkelsen i journalisternas USA.

Nu har ett halvår gått sedan katastrofen.

– Och brandsäsongen börjar om igen.

Annika Granholm Törnqvist har varit yrkesverksam i över 30 år, som författare och frilansjournalist, som redaktör för Microsofts medieprojekt och för Postens portalsatsning Torget.se. Före Sonoma Media jobbade hon på SF Gate som äger San Fransisco Chronicle. Hon har bott i Kalifornien i 14 år, varav de senaste 10 i Sausalito, den välmående förorten på andra sidan Golden Gate Bridge från San Fransiscos håll sett.

Just att hålla sina medarbetare välinformerade är en av Granholm Törnqvist främsta tumregler för att överleva på ett amerikanskt företag (eller vinna Pulitzer-priset för den delen). "Ju mer ditt team vet", menar hon, "desto mer beslut kan de fatta själva. Det tjänar både du och företaget på". Genom åren har hon dragit ytterligare fyra slutsatser.

"Anställ superstars"
Tidigt 2000-tal var Granholm Törnqvist anställd på ett svenskt medieföretag vars chef helst inte anställde folk som var längre än honom själv. Ett såväl förbluffande (och för medie-Sverige välkänt) förfarande. Lyckligtvis även ovanligt. Men det fungerar som en bra liknelse för hur somliga chefer i USA resonerar när de anställer.

– Det finns de som inte värvar folk som är duktigare än en själv, för att de känner sig hotade, menar Granholm Törnqvist.

Själv följer hon den motsatta devisen.

– Som chef ska man vara bra på att koordinera och delegera. Man ska inte kunna allt, och absolut inte heller göra allt själv. Bättre är att bejaka medarbetarnas självständighet och expertis.

"Var hårdhudad"
Microsofts ingenjörer i USA är kända för att sitta på sina höga hästar, menar Granholm Törnqvist. Och för att vara hetlevrade. Vid ett tillfälle fick hon ett mejl av en, som uttryckte sin förfäran över hennes projekt.

– Jag fick det på en fredag och oroade mig sedan hela helgen, hade svårt att sova och funderade över vad jag hade gjort för fel.

Men när hon kom till jobbet på måndagen, spänd inför eventuella repressalier, var det hela nära nog bortglömt.

– Jag hade hetsat upp mig i onödan. Ingen brydde sig.

Kontentan:

– Man ska inte ta allt personligt. Det är ingen lätt sak att borsta av sig kritiken. Men när folk säger konstiga saker beror det ofta på att de är stressade eller har en dålig dag. Så man bör inte oroa sig för mycket. Med tiden lär man sig det där. Att bli hårdhudad.

"Luncha med kollegorna"
Efter bränderna i Kalifornien var en av Annikas kollegor mer stressad än vanligt.

– Jag hade inte förstått varför. Men en kväll var vi ute på en avtackning, då berättade han att han förutom sin egen familj hade haft en helt annan familj boende i sitt lilla hus i två-tre månader, för att de hade förlorat sitt hem i branden. Jag hade ingen aning om det, men nu förstod man plötsligt varför han hade varit extra sliten.

Utanför kontoret kommer många viktiga samtalsämnen på tal, menar Annika, som därför förordar uteluncher och dylikt.

– Där kommer bevekelsegrunder fram, men också familjesituationer eller annat som kan förklara hur människor är och hur de tänker. Rent arbetsmässigt är det dessutom mer produktivt än några vändor mejl, eftersom lösningarna då ligger närmare till hands.

"Behandla alla med respekt"
24 år gammal jobbade Annika för Kinneviks magasin "Z". Tidningen drabbades av stora nedskärningar och kom slutligen att läggas ner helt. En av cheferna hade då en inställning som än i dag präglar henne:

– Han sa: 'Vi måste behandla alla med värdighet och ge alla bra avgångsvederlag. För man vet aldrig vem man möter i en mörk gränd'. Och det stämmer verkligen. Innan du vet ordet av så dyker de upp igen, de vars mejlman struntat i att svara på eller de man behandlat illa.

– De flesta i USA har två veckors uppsägningstid, så när det väl sker så är det dramatiskt. Ofta går man på dagen. Jag har varit med om att säga upp personal och det är aldrig roligt. Men då får man som chef försöka vara respektfull och civiliserad. Det är värt mycket, inte minst i längden.

Fakta / Om Annika Granholm Törnqvist

Ålder: 48 år.
Bor: Sausalito, Kalifornien.
Familj: "Tre barn; Linus, Ida och Emelie och min svenska man Tobias".
Karriär & utbildning: Civilekonom från Uppsala Universitet. Jobbat på Universum, Kinnevik, Torget, Microsoft, SFGate (Hearst), Sonoma Media Investments. Medförfattare i böckerna "Surfa med Stötnisse" och "Guldrush".
Medievanor: "Papper: Time Magazine. Online: Nytimes app, latimes.com, SFGate.com, Pressdemocrat.com, meetthepress.com, svd.se och sociala medier i alla dess former. Just nu ser jag andra säsongen av "Handmaid's Tale" och läser "Fire and Fury" om Trumps första år i Vita Huset."
Förebild: Yrkesarbetande kvinnor med barn, Madeleine Albright.
Aktuell: Digital Director på Sonoma Media Investments som bland annat äger tidningen The Santa Rosa Press Democrat. En tidning som nyligen vann Pulitzer-priset "Breaking News Reporting" för rapporteringen av skogsbränderna i Santa Rosa och Sonoma County, print och online, video, social media.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Microsoft

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.