Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Räd mot Japans största reklambyrå efter misstankar om systematiskt övertidsfusk

Publicerad: 8 november 2016, 09:47

Matsuri Takahashi arbetade på Dentsus digitala avdelning i Tokyo. Hon begick självmord till följd av sitt arbete menar familjen – något Dentsu bestrider.

En ung anställds självmord skakade nyligen den japanska reklambyrån Dentsu. Nu har en myndighet gjort räder mot Dentsus kontor i Japan, för att hitta bevis på systematiskt övertidsfusk.


I höstas väckte den 24-åriga reklamaren Matsuri Takahashis självmord uppmärksamhet i japansk och internationell press. Hon arbetade på den japanska reklambyrån Dentsus digitala avdelning och enligt uppgifter hade hon jobbat över 100 timmar övertid och i snitt sovit tio timmar per vecka. Övertidsdata tyder på att hon vid ett tillfälle arbetade två dygn i sträck.

På måndagen utsattes Dentsus kontor i Tokyo, Osaka, Kyoto och Nagoya för en räd av den japanska motsvarigheten till Arbetsmarknadsdepartementet. Det rapporterar Japan Times.

Myndigheterna vill bland annat granska datan för att hitta bevis på vad som vissa misstänker är systematisk underrapportering av övertid.

Den lagstadgade gränsen för övertid i Japan är 70 timmar i månaden. Enligt Japan Times har 30 anställda trätt fram och berättat att deras övertidsrapport visar att de jobbade 100 timmar mindre övertid än vad de faktiskt gjorde.

– Det här handlar inte bara om en ung anställds självmord. Vi vill utförligt granska företagets arbetsförhållanden, säger en myndighetsanställd till Japan Times.

Dentsu är Japans största reklambyrå och brukar hamna högt på topplistorna över var landets studenter helst vill arbeta efter examen.

Dentsu har sagt att de kommer att samarbeta med myndigheterna helt och hållet. Företaget menar även att Matsuri Takahashi under oktober månad förra året jobbade 69,9 timmar övertid, alltså precis under den lagstadgade gränsen, och inte 105 timmar.

I nummer 23-24 intervjuade Resumé en digitalchef på japanska Dentsu som berättade att han tidigare under karriären fått nöja sig med 2-3 timmars sömn per natt, men att han fått mer fritid i takt med att avdelningen han jobbar på vuxit. Övertid var dock fortfarande mer regel än undantag, konstaterade han då.

LÄS ÄVEN: Jobbade 130 timmar övertid på en månad – ledde till självmord

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.