Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rädda Barnen prisar Kamratposten och UR

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Rädda Barnens Journalistpris, som i år delas ut för tredje gången, tilldelas Kamratposten och ett reporterteam på UR. Däremot blev det ingen vinnare i tv-klassen. Ingen kandidat höll tillräckligt hög klass.


Priset tillfaller någon som "belyser barns och ungdomars villkor samt främjar deras rättigheter". Kamratposten vann i klassen bästa tidningsreportage för en serie artiklar tidningen producerat under året. Juryns motivering löd: Genom decennier har barn och Kamratposten följts åt. "KP" är för många en kär gammal vän, och under det senaste året har tidningen varit mer angelägen än någonsin.Varje nummer håller hög journalistisk kvalitet och skapar läslust hos både unga och gamla. Kamratposten roar sina läsare men tar dem också på allvar. Med stor lyhördhet för vad som är angeläget för barn och unga skriver Kamratposten om svåra saker, helt utan sentimentalitet eller pekpinnar.I radioklassen vann Helen Ardelius, Ola Hallqvist, Stina Gardell och Benjamin Wolff på UR:s barnredaktion  för reportageserien "Utanför".Motiveringen till det var: För en serie reportage som går rakt in i hjärtat och som väl representerar radio när den är som bäst. Reportagen skildrar den subtila men effektiva form av mobbning som varken kräver våld eller hårda ord och som därför sällan upptäcks av vuxenvärlden - men som dagligen får allt för många barn att känna sig utanför. De lyhörda intervjuarna låter barnen tala och leder dem varligt vidare i samtalen. UR:s barnredaktion skapar med dessa reportage tydliga bilder och igenkänning hos lyssnarna. Programmen riktar sig till yngre barn men reportagen med sin enkla rättframhet skapar tydliga bilder och igenkänning hos lyssnare i alla åldrar. Därför bidrar de till fördjupad förståelse av utan-förskapets problem hos alla berörda.Dessutom delade juryn ut ett specialpris till Claes Fürstenberg och Benjamin Petree för bilagan Hej Anders! som har gått i Sydsvenskan.

Henrik Axelsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.