Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rapport: AI växer så det knakar

Publicerad: 22 Januari 2019, 07:30

Gartners siffror visar explosionsartat utveckling för AI, Google stäms på en halv miljard och McDonald's i blåsväder efter tv-reklam i Kina. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


En färsk rapport från analysfirman Gartner visar att implementeringen av AI bland världens företag ökat med hisnande 270 procent under de fyra senaste åren. Under 2018 har ligger tillväxten på 37 procent. Det rapporterar Venturebeat.
"Vi har fortfarande långt kvar till generell AI som helt och hållet kan ta över komplicerade uppgifter, men vi har kommit till en verklighet med AI-förstärkt arbete och beslutstagande, det som vi kallar förstärkande intelligens" säger Chris Howard som är forskningschef på Gartner.Studien är baserad på intervjuer med över 3 000 it-chefer i 89 länder.

McDonald's i blåsväder i Kina efter tv-reklam
McDonald's har liksom flera andra företag, bland annat Nike, Apple och Amazon hamnat i onåd i Kina sedan regeringen ansett att företaget tagit ställning för Taiwans självständighet. Nyhetsbyrån AP rapporterar att det är i hamburgerjättens tv-reklam för en frukostsmörgås som kvinnas id-kort exponeras i två sekunder, med nationalitetsbeteckningen "Taiwan". Reklamen har enbart visats i Taiwan, men reklamfilmen har cirkulerat på diverse kinesiska nätforum där McDonald's där grupper uppmanat till bojkott mot företaget.

Googles saftiga GDPR-bot: En halv miljard
Den franska motsvarigheten till Datainspektionen dömer Google måste att böta 50 miljoner euro – vilket motsvarar drygt 512 miljoner kronor – sedan it-jätten varit bristfällig i att erbjuda användarna tydlig information om sin policy för samtycke och personlig integritet. Det rapporterar flera medier bland annat BBC. Google ska ha brustit mot användarna i synnerhet när det gäller riktad reklam där det franska organet bedömer att Google har gjort det för svårt att förstå hur informationen används, vilken inte rimmar med dataskyddsförordningen GDPR.

Nyligen startade den svenska datainspektionen en utredning mot Google efter larm, rapporterar Di Digital.

Kulturministern hyllade Kaplan på Instagram
Den nyutnämnde kulturministern Amanda Lind har varit ansatt i media under sin första dag på jobbet. Bland annat har hon kritiserats av kulturcheferna på landets fyra ledande tidningar DN, SvD, Expressen och Aftonbladet. Därtill uppmärksammade flera under måndagen att Amanda Lind, dagen innan regeringens offentliggörande hadehyllat Miljöpartiets alla ministrar i den förra regeringen som "pionjärer och hjältar". På listan fanns bland annat den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan som tvingades avgå 2016 efter att ha varit på en middag där en representant från den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna fanns med. I en skriftlig kommentar till DN skriver den nya kulturministern att det är riktigt att Kaplan, trots sina misstag varit med och drivit igenom grön politik

SEB sänker BNP-prognosen
Enligt SEB:s prognos som presenterades på tisdagen väntas Sveriges BNP öka 1,6 procent i år och 1,9 procent under 2020. I föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,2 procent såväl i år som 2020."Men utmaningar från ett alltmer ansträngt resursläge kan inte lösas av penningpolitiken. Nedåtriskerna ökar därför ju längre in i konjunkturcykeln vi kommer och i takt med att osäkerheten i prognosbilden får ökad slagsida åt det negativa hållet", skriver SEB.


Kreab öppnar i Tyskland
Den svenska pr-koncernen Kreab öppnar kontor i Tyskland. Etableringen sker genom ett samarbetsavtal med den tyska kommunikationsbyrån CBe, som har 100 medarbetare i Berlin, Stuttgart and Frankfurt am Main, det framgår i ett pressmeddelande. Me avtalet blir CBe ken del av Kreabs globala nätverk, utan att den svenska går in som ägare i CBe.

JCDecaux stoppar anti-Brexit kampanj
Led by Donkey, en gruppering som förordar att Storbritannien ska stanna i EU skriver på Twitter att utomhusbolaget JCDecuax inte tillåter dem att köpa reklamytor eftersom deras budskap är "för politiskt". En talesperson för organisationen säger att JCDecuax initialt gick med på att sälja ytor men hänvisade sedan till en policy att inte upplåta ytor till politisk reklam. Campaign uppmärksammar dock att Labour gjorde en utomhuskampanj så sent som 2017.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.