Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ras för F&B Factory

Publicerad: 24 juli 2019, 11:25

Några av F&B Factorys kunder.

Foto: factory.fb.se

Forsman & Bodenfors brand performance-byrå F&B Factory genomgick en omfattande omstrukturering under 2018. Det märks i bokslutet – som lyser rött.


Ämnen i artikeln:

BokslutF&B FactoryReklamForsman & Bodenfors

F&B Factory började som en produktionsbyrå till moderbolaget Forsman & Bodenfors, men har på senare år även börjat ta fram egna koncept. Och de har växt, trots en del gropar på vägen. I fjol var de för första gången över en omsättning på 100 miljoner kronor.

Men på grund av förändringar på marknaden var de även tvingade att säga upp 16 av sin medarbetare. Kvar är nu 55 personer. I våras bestämde sig samtidigt vd:n Åsa Bernlo för att lämna företaget. Hon ersattes då av Stefan Rudels, en av delägarna i Forsman & Bodenfors, som blev tillförordnad på posten.

När 2018 års bokslut nu godkänts talar de röda siffrorna klarspråk. Omstruktureringen har satt avtryck på F&B Factory. Omsättningen minskade med 21 procent till 81,5 (103,4) miljoner kronor och byråintäkten med tio procent till 63,1 (70,4) miljoner. Rörelseresultatet landade på -7,1 (3,5) miljoner. Vinstmarginalen sjönk därmed till -11 (5) procent. Personalkostnaderna ökade till 55,9 (51,4) miljoner.

F&B Factory fick ett koncernbidrag från Forsman & Bodenfors på 6,3 miljoner kronor för att täcka underskottet som uppstod med anledning av omställningen.

"Under 2018 har F&B Factory fortsatt den omställning och utveckling som påbörjades redan under 2015. Fokus har varit att säkerställa kvalitet i varje leverans och samtidigt bygga en organisation med möjlighet att driva den utveckling som det föränderliga medielandskapet kräver. Under 2019 ligger fokus på nykundsförsäljning", skriver byrån i årsredovisningen.

Även moderbolaget Forsman & Bodenfors har det tufft. På den svenska marknaden har man på kort tid förlorat kunder som Postnord, If och Systembolaget. I höstas slogs man ihop med internationella KBS för att skapa en ny global byrå.

Bland F&B Factorys kunder finns exempelvis Bookbeat, Fastighetsbyrån, Åhléns och Happyr. Inom Forsman & Bodenfors ingår även de tre dotterbyråerna Happy F&B, F&B Inhouse och F&B Studios.

Resumé har sökt tf vd Stefan Rudels.

FAKTA // Siffror
Oms: 81,5 mkr (103,4 mkr)
Byråintäkt: 63,1 mkr (70,4 mkr)
Rörelseres: -7,1 mkr (3,5) mkr
Rörelsemarginal: -11 % (5 %)
Anställda: 55 (72)

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.